Demà, cloenda del primer Seminari d'Arquitectura i Territori 'Arquitectura al Paisatge Pirinenc'

Demà, cloenda del primer Seminari d'Arquitectura i Territori 'Arquitectura al Paisatge Pirinenc'

Demà divendres 29 de juliol es celebrarà l’acte de cloenda del seminari, presidit pel Hble. Conseller de Territori i Sostenibilitat Sr. Josep Rull, durant el qual s’exposaran els 7 projectes redactats pels estudiants. La cita serà a les 19:00h al Local Social de Llessui i l’assistència es lliure.

D’altra banda, la setmana s’ha completat amb una sèrie de conferencies i visites de lliure accés, amb la participació d’arquitectes com Carlos Ferrater, Ramon Maria Puig, Toni Gironés, Josep Bunyesc, Francisco Mangado i Esteve Bonell.

La inauguració va tenir lloc el passat dissabte dia 23 de juliol, amb estudiants i professors de les escoles d’Arquitectura de Barcelona, Granada, Mendrisio i Pamplona, així com diferents autoritats institucionals.

Aquest seminari, que s’està desenvolupant a Llessui del 23 al 29 de juliol, vol posar en rellevància que actualment gran part del debat arquitectònic es realitza sobre les ciutats i les àrees metropolitanes, amb estudis que analitzen els efectes del creixement dels nuclis urbans i els corresponents canvis socials i culturals que comporten. Això està definint un nou marc de referència per a la ciutat i la vida urbana, amb una tendència inexorable d’augment de població de les ciutats.

 

25jul.2016_1096-
Mentre això succeeix, el territori decreix demogràficament en un èxode constant cap a la ciutat, deixant pobles i comarques abandonades, i el patrimoni de l’arquitectura popular oblidat, quan no agredit, fet que fomenta l’oblit dels nostres orígens. És una situació que es va degradant lentament i deixa pas a la ruïna irreversible. El nostre territori s’està convertint en una àrea vulnerable, poc estable socialment i amb gran recessió econòmica. Els nous habitatges que es construeixen a les àrees rurals son de segona residència, fet que no fa més que agreujar el problema, ja que estan desocupats la major part de l’any, convertint-se en pobles buits, pobles fantasma de nova factura just al costat dels pobles existents també buits o enrunats.

Durant aquesta setmana, els assistents estan treballant tres casos de la zona per trobar diferents respostes a la relació de l’Arquitectura amb el seu entorn pròxim edificat i amb el paisatge obert. Els casos a estudiar disposen de programes de ús real, i la presencia i la intervenció del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’ajuntament de Sort i l’ajuntament de Rialp té la voluntat de propiciar el millor context de treball per a que les propostes siguin el més útil i possibles per al territori.

 

25jul.2016_1086-
La cura del patrimoni i la seva conservació, regeneració, refús o rehabilitació és una premissa imprescindible a tenir en compte. De fet, es fa estrany construir de nou quan hi ha tant potencial existent. Reciclar el ja construït, donar nous usos, i refer els valors tradicionals serà la màxima prioritat.

Llessui, 28 de juliol de 2016