Carme Pinós, Medalla d’Honor 2019 de la Xarxa Vives d’Universitats

Carme Pinós, Medalla d’Honor 2019 de la Xarxa Vives d’Universitats

L’arquitecta Carme Pinós i Desplat (AxA) va rebre el passat divendres 12 de juliol la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats en reconeixement a la seva trajectòria professional.

Publicat al web del CoAC el 16 de juliol de 2019

L’arquitecta Carme Pinós i Desplat va rebre el passat divendres 12 de juliol la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats en reconeixement a la seva trajectòria professional. El guardó és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats dels territoris de parla catalana per reconèixer la labor i el compromís dels professionals amb la ciència i la cultura.

L’acte de lliurament va tenir lloc a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) i va ser presidit per Xavier Gil, president de la Xarxa Vives i rector de la UIC. El vicepresident de Xarxa, Jordi Montaña, va descriure l’activitat de Carme Pinós d’atrevida, “que no s’acaba amb l’arquitectura i que es mou entre l’art, el paisatgisme, l’urbanisme i el disseny”.

Dins el mateix acte també es va premiar la trajectòria de Carmen Carretero, catedràtica de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Girona.

Arquitecta i docent internacional
Carme Pinós, associada inicialment amb Enric Miralles, amb qui va signar projectes com el Cementiri d’Igualada, va establir el seu propi estudi d’arquitectura l’any 1991. És autora, entre d’altres, del conjunt de la Plaça de la Gardunya, l’Escola Massana, el CaixaForum de Saragossa, l’Edifici de Departaments de la Universitat d’Econòmiques de Viena (Àustria) i la Torre Cube a Guadalajara (Mèxic).

Ha compaginat la seva activitat com a arquitecta amb la docència i la participació en seminaris, cursos i tallers, havent estat professora convidada, entre d’altres, a l’École Nationale Supérieure d’Architecture Paris-Malaquais, la Harvard University Graduate School of Design, l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne o la Columbia University de Nova York.

Creu de Sant Jordi 2015
Pinós va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2015, atorgada per la Generalitat de Catalunya, així com amb el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic Generalitat de Catalunya (2008), el Primer Premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2008), el Premi Nacional d’Arquitectura del CSCAE (1995) i el Premi Ciutat de Barcelona (1992). A nivell internacional ha estat distingida com a membre honorífic de l’American Institute of Architects i com a International Fellow del Royal Institute of British Architects.