La primera sessió del nou cicle de Tertúlies de l’associació obre la reflexió sobre el futur de la normativa d’habitabilitat
La primera sessió del nou cicle de tertúlies temàtiques d’Arquitectes per l’Arquitectura ha generat un debat intens amb un alt nivell de reflexió i proposta entre els arquitectes participants i amb els responsables de la política d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
La tertúlia es va celebrar ahir dia 25 d’abril a l’Ateneu Barcelonès amb l’assistència de vint-i-cinc socis de l’associació. El debat deixa un acord genèric per fer evolucionar la normativa sobre els habitatges amb una visió molt més àmplia que la que ha imperat fins ara i un acord específic per crear una comissió de seguiment de l’aplicació de la normativa d’habitabilitat que comptarà amb participació d’Arquitectes per l’Arquitectura (AxA).
Ignacio Paricio, president d’AxA i moderador del debat, va iniciar l’acte amb una intervenció que, partint del desacord amb algun aspecte important del nou Decret d’Habitabilitat que s’està tramitant (en concret, que farà més petit l’habitatge mínim), va reconèixer que obre alguns camins suggeridors per a una reconsideració global de la normativa sobre habitatge com la que reclama AxA. Entre ells, el plantejament de quatre àmbits d’allotjament diferenciats o una nova aproximació a l’habitatge existent a partir d’uns principis genèrics no descriptius.
Carles Sala, secretari d’Habitatge de la Generalitat, va exposar les raons que havien guiat la iniciativa de modificació normativa, destacant-hi el canvi de cicle i l’aposta per una major flexibilitat. Flexibilitat que es manifesta en la pròpia naturalesa de la norma –“viva”- que agilita les correccions o eventuals adaptacions normatives per canvis de circumstàncies mitjançant ordres del conseller responsable (quan els decrets els aprova el Consell de Govern).
Les intervencions dels participants a la tertúlia van abarcar una àmplia varietat de qüestions. Entre les que van suscitar més coincidència d’opinions, en primer lloc la constatació de la dimensió i la velocitat dels canvis que es produeixen en les necessitats socials en matèria d’habitatge. Ramon Sanabria i David Mackay van assenyalar a l’Administració com a responsable de marcar el camí a seguir en la resposta a les noves necessitats complexes i diverses. No obstant això, coincidint amb el plantejament inicial del catedràtic Xavier Monteys, la majoria de participants va reclamar més confiança i més marge de moviment per al mercat (incloent-hi els mateixos arquitectes), en un àmbit en què la normativa ha tendit a la rigidesa per tal de frenar l’especulació. Finalment, Xavier Sust va proposar una millora de la informació que rep qui accedeix a un habitatge, que hauria de ser pràctica, intel·ligible i valuosa. Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, es va mostrar partidari fins i tot de fer obligatòria aquest informació.
Ignacio Paricio va tancar l’acte congratulant-se de la disposició de la Generalitat a donar un nou enfocament a la regulació de l’habitatge i acceptant en nom d’AxA la invitació del secretari d’Habitatge a participar en una futura comissió de seguiment de l’evolució de la normativa.
L’empresa Figueras International Seating patrocina el cicle de Tertúlies d’AxA.