AxA presenta els tres seminaris d’estiu ‘Arquitectura i Territori’ 2017

AxA presenta els tres seminaris d’estiu ‘Arquitectura i Territori’ 2017

Després de la primera edició el passat any amb el Seminari ‘Arquitectura al paisatge pirinec’, l’associació segueix el camí obert i torna a centrar els seus esforços en els problemes que afecten al territori. En aquesta ocasió, i novament dirigit a estudiants i/o arquitectes menors de 30 anys, els escenaris escollits són el Pallars Jussà, l’Anoia i La Segarra.

‘Ja fa uns anys que el debat arquitectònic es realitza al voltant de les ciutats i les seves àrees metropolitanes. Estudis de sectors molt diversos analitzen els efectes del creixement demogràfic dels nuclis urbans i les implicacions que els nous models de vida i el turisme representen en la seva evolució. Si afegim les diferents transformacions socials, econòmiques i polítiques en que ens trobem immersos, constatem que el model actual està acusant un seguit de canvis i reestructuracions, que de segur comportaran -en un futur no massa llunyà- noves estratègies pel que fa a la vida urbana.

Tot plegat està definint un nou marc de relacions socials que comportaran un nou marc de comportament, amb una pèrdua de població en els pobles. Així per exemple, en els darrers 25 anys, 162 municipis de les comarques rurals han perdut habitants, i encara que sigui reduïda -poc més del 1% de tota la població catalana-, representa una quarta part del país. El nostre territori s’està convertint en una àrea vulnerable, poc estable socialment i acompanyada d’una gran recessió econòmica. Aquest procés suposa un important deteriorament en termes socials, humans, patrimonials, econòmics i paisatgístics, sense valorar que el territori té importants recursos possibles per a la seva explotació sostenible i un potencial de producció agrària i forestal necessari, que és bàsic i imprescindible per a la gestió de l’aigua, per a la producció d’energia, i per a l’equilibri en una futura realitat de país més desconcentrada, per a realitzar una funció mediambiental primordial i un paper específic essencial en la lluita contra el canvi climàtic.

Amb la voluntat de treballar aquests nous models hem organitzat els propers seminaris Arquitectura i Territori que desenvoluparem aquest 2017. L’organització d’aquesta tasca vincula administracions públiques, empreses privades, escoles d’arquitectura, joves professionals, estudiants, i arquitectes docents de referència. Tots junts, durant una setmana, treballant i intercanviant coneixement per atendre les diferents realitats del territori i aproximar les possibles solucions reals.’

Per veure el detall de cada seminari, feu click sobre el títol que us interessi a continuació:

Arquitectura al Pallars Jussà: rehabilitació i paisatge (dir: Ramon Sanabria | prof: Moisés Gallego, Maria Rubert, Daniel Lòpez-Dòriga, Pere Estévez)

L’Anoia com a pretext: nous criteris d’actuació en el mitjà rural (dir: Joan Roig | prof: Ignacio Paricio, Pere Puig, Joan Batlle, Carla Maideu)

Construccions agràries i ramaderes: explotació i paisatge (dir: Ramon M. Puig | prof: Claudi Aguiló, Antonio Cayuelas, Jaume Farreny, Julio Mejón)