Casa(s): Mirades sobre la idea d'habitar | Cicle de conferències

Casa(s): Mirades sobre la idea d'habitar | Cicle de conferències

Curs dirigit per Cristina Mañas i Daniele Porretta i organitzat per l’Institut d’Humanitats, que es celebrarà a les instal·lacions del CCCB durant els mesos de gener, febrer i març

“Quins anhels i quins desitjos alberga avui la casa? És, com deia Bachelard, la topografia del nostre ésser íntim? Com ha canviat el ventall de sentits atorgat socialment a l’espai domèstic? I la seva forma i les seves funcions? Llar, fortalesa, recer, cau, niu, alberg. En el decurs del temps, la casa ha donat resposta a necessitats diverses i ha representat un conjunt heterogeni de valors i significats: és l’espai on trobar refugi en un món inhòspit, el lloc íntim des del qual interpretem el món, territori de memòria i identitat, eina de lluita política i de control social, escenari de conflictes de gènere. 

Aquest curs proposa una aproximació polièdrica al sentit de la casa, des de dins cap a fora, explorant els seus usos, les formes diverses d’habitar els espais domèstics, la seva evolució i la seva càrrega
simbòlica. Al llarg del curs, els alumnes que ho desitgin aniran construint un arxiu fotogràfic comú amb la voluntat de representar, documentar i qüestionar les diverses dimensions de la casa. El taller final, amb la fotògrafa Laura Covarsí, recollirà aquestes imatges i examinarà l’obra d’alguns fotò- grafs contemporanis per crear un atles d’usos de la fotografia entorn de l’espai domèstic.”

Al voltant d’aquest tema giraran les exposicions, celebrades el dimarts de cada setmana des del 20 de gener fins el 7 de març, dels següents conferenciants:

20.01.15 / 19H
XAVIER MONTEYS
Cases d’habitacions

27.01.15 / 19H
RAMON FAURA
Tots els llits del rei

03.2.15 / 19H
KATHRIN GOLDA-PONGRATZ
Fer ciutat i construir identitat

10.02.15 / 19H
ANDRÉS HISPANO
Ja sóc a casa! La llar universal a la pantalla

17.02.15 / 19H
ROBERT JUAN-CANTAVELLA
La casa, instruccions d’ús. Una perspectiva literària

24.02.15 / 19H
JORGE LUIS MARZO
La Home. Noves fronteres entre allò privat i allò públic

07.03.15 / 10H
LAURA COVARSÍ
Taller de fotografia. Entorn de la casa: atles d’usos de la fotografia

Descarrega aquí el programa complet