Collboni relleva l’arquitecte en cap de Colau i fitxa Maria Buhigas

Collboni relleva l’arquitecte en cap de Colau i fitxa Maria Buhigas

En la nova estructura tècnica es promocionen càrrecs d’àrees que ja dirigien els socialistes

Publicat a La Vanguardia el 23 de juny de 2023

L’etapa que Jaume Collboni es disposa a obrir es basa en la idea dela ciutat ordenada, que funciona. Sota aquesta premissa ha reorganitzat l’estructura executiva amb nous alts càrrecs repartits en set grans àrees. I també vol que suposi un canvi respecte a algunes polítiques impulsades en l’anterior mandat de què els socialistes es van anar desmarcant, com ara les superilles o els eixos verds de l’Eixample, que no s’estendran, contràriament al que pretenia la seva predecessora, Ada Colau. Partint de tot això, l’alcalde va fer públic ahir el seu organigrama tècnic, en què destaca Maria Buhigas, arquitecta en cap en substitució de Xavier Matilla, impulsor des del 2019 de la política urbanística de l’anterior batllessa.

Hi ha un altre nomenament rellevant en aquest afany de Collboni perquè Barcelona vagi exacta com un rellotge en àmbits que afecten la quotidianitat dels ciutadans. Es tracta d’Oriol Altisench, exdegà del Col·legi de l’Enginyeria de Camins, que ja treballava a l’àrea de Mobilitat – l’actual primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, el va promocionar– i va coordinar el projecte de connexió del tramvia per la Diagonal. És l’enginyer en cap, figura que no existia des de l’alcaldia de Joan Clos i que ara es recupera. Qüestions tan sensibles com ara la mobilitat, l’energia, l’aigua, els residus i fins i tot les dades passaran per la seva taula.

Uns quants nous alts càrrecs tècnics són per a persones que ja exercien tasques directives, sobretot en departaments que controlaven els socialistes, alguns amb una llarga trajectòria a l’Ajuntament. Per sobre de tots se situa Albert Dalmau, el gerent municipal, nomenat dissabte tot just acabar la sessió d’investidura al mateix temps que els quatre tinents d’alcalde. Fins ara portava l’àrea d’Economia i Promoció Econòmica, que assumeix Laia Claverol, que abans estava al capdavant de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI. Agustí Abelaira continuarà a l’àrea de Recursos, que afegeix Transformació Digital. Joan Cambronero, que era el gerent de l’Eixample, s’ocuparà d’Urbanisme i Habitatge, substituint en aquest últim àmbit Javier Buron, que va ser un dels primers fitxatges estel·lars de Colau. Xavier Patón, anterior gerent d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports passa a ser-ho de Mobilitat, Infra[1]estructures i ServeisUrbans, àrea que dirigia Manuel Valdés. A Drets Socials, Salut i Comunitat hi entra Marta Clari, que era la gerent de Cultura. Sara Jaurrieta, que portava el Districte de les Corts, passa a Cultura, Educació i Esports. Maite Casado es manté a Seguretat, Prevenció i Convivència.

L’anunci de la nova estructura es va fer tot just acabar la primera reunió de la comissió de Govern d’aquest mandat. Laia Bonet havia d’explicar l’acordat en una compareixença informativa a la galeria gòtica de la Casa Gran. Però va ser el mateix Collboni qui ho va explicar, de manera solemne, al Saló de Cent, acompanyat per Bonet, Dalmau, Buhigas i Altisench.

No és habitual que aquesta mena de nomenaments es presentin d’una manera tan formal. Així, Collboni els va voler donarla màxima notorietat. “La casa s’ha de començar pels fonaments”, va dir l’alcalde, que va posar en relleu la tasca dels funcionaris que fan possible que la maquinària de l’Ajuntament no s’aturi tot i que hi ha hagut un canvi de govern. El batlle va reiterar que l’objectiu és recuperar la manera de fer de les etapes dels anteriors alcaldes socialistes, que es van guiar per “la solvència en la gestió, imprescindible per resoldre els problemes del dia a dia però també per abordar els projectes de ciutat que tenim previstos”. Les prioritats són conegudes i les va tornar a enumerar: “Tenir la ciutat endreçada perquè sigui segura, neta i fins i tot bonica; garantir la prosperitat amb creixement econòmic i creació d’ocupació; protegir els serveis públics, que són garants de la cohesió social; ser referents en la qualitat i la innovació per millorar la vida dels ciutadans…”.I, pel que fa als nomenaments de Buhigas i d’Altisench, va recordar una vegada més la Barcelona del 1992 i els que la van fer possible. “Nosaltres som els fills dels Jocs, d’aquella generació”, va manifestar per afirmar que les noves transformacions urbanes que vol impulsar a la Sagrera, la Marina del Prat Vermell, el nou 22@ o amb la cobertura de les rondes van molt més enllà dels canvis físics.

L’arquitecta en cap Buhigas va ser regidora independent d’ERC a l’anterior mandat. Estava cridada a ser la responsable de l’àrea d’Urbanisme en cas que Ernest Maragall hagués estat alcalde el 2019.Però no va ser així. Va continuar al càrrec poc més d’un any i va tornar a la seva activitat professional. Quan li van preguntar si la seva elecció és una picada d’ullet als republicans de cara a una futura col·laboració i fins i tot incorporació al govern, Collboni va respondre que totes les incorporacions que ha fet són “del partit de Barcelona, mirant capacitat de treball i no pas carnets”. I això serveix per a futurs fitxatges a l’estructura tècnica, però també per al govern, obert a altres forces a mitjà termini, especialment a BComú. “Tots els que hi vulguin militar seran benvinguts”, va manifestar. De moment, el cartipàs es completarà la setmana que ve amb el repartiment de carteres entre els quatre regidors socialistes que encara no en tenen i possibles comissionats.