Commemoració dels 20 anys dels Jocs Olímpics Barcelona ‘92

Commemoració dels 20 anys dels Jocs Olímpics Barcelona ‘92

El dia 25 de juliol va fer vint anys dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 i amb aquest motiu es va celebrar al CCCB un acte acadèmic amb el títol “L’impacte dels Jocs, vint anys desprès: Barcelona, referent internacional de canvi i transformació urbana”. L’objectiu era posar en perspectiva la gran transformació urbana de la ciutat en base a dues conferències del Sr. Peter G. Rowe, professor de la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard i del Sr. Josep Ramoneda, filòsof, periodista i ex-director del Centre de Cultura Contemporània.

Mentre la intervenció de Rowe es va cenyir a una descripció raonada de les actuacions urbanístiques que van donar lloc a la denominació del “model Barcelona”, Ramoneda va plantejar una intencionada reflexió, precisament a partir de l’èxit constatat a nivell internacional (quan el “New York Times” va elogiar l’esdeveniment tothom es va quedar tranquil en el nostre petit país).

Segons Ramoneda en la etapa que va del 1981 al 1992 es produeix una positiva sintonia entre la població de Barcelona, la seva societat civil, i els estaments polítics – tècnics – administratius que sota el lideratge de Pasqual Maragall, gradual i equilibradament estableixen escales progressives d’intervenció en la ciutat tant en el Centre com en la Perifèria.

Aquesta intervenció sempre es fa amb criteris de lògica i bona administració econòmica, no registrant-se en aquest període cap fenomen de malversació o corrupció. Ramoneda va fer especial menció del col·lectiu d’arquitectes i enginyers, molts professionals que a partir de la iniciativa d’ Oriol Bohigas, varen portar a bon port els projectes del ’92. Encertadament va constatar que la progressiva incidència de determinada iniciativa privada i el poc encert del Fòrum de les cultures (2004) van ser causes de la fi d’aquell període fecund per la ciutat. Penso que en les circumstàncies actuals, pels arquitectes d’AxA, pot ser interessant reflexionar sobre aquesta commemoració. Fins a la data es desconeix si la dissertació de Josep Ramoneda tindrà un text escrit, el qual penjarem en la web tant aviat com en puguem disposar.