El debat sobre el model turístic no troba consens

El debat sobre el model turístic no troba consens

Ajuntament, veïns i sector només es posen d’acord a demanar la regulació

Publicat el dissabte, 11 d’octubre de 2014 a diari EL PUNT AVUI

 

REDACCIÓ | El debat de la convivència del turisme amb la ciutat de Barcelona no troba consens entre els diferents actors implicats. A 24 hores d’una altra manifestació contra el turisme massiu, aquesta tarda a la plaça Catalunya, els agents del sector privat i de la societat civil que van participar ahir en l’Aula Internacional d’Innovació Turística d’Esade no van arribar, segons recull l’agència ACN, a cap acord sobre el model de ciutat, però sí que van coincidir en la necessitat d’aconseguir un consens perquè es faci una nova regulació que eviti que el turisme de Barcelona “mori d’èxit”.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, va defensar que cal afrontar aquest debat amb “serenor” i va fer una “crida a la responsabilitat” per consensuar un model turístic que consolidi aquest sector econòmic que aporta uns 9.000 milions d’euros de riquesa i genera més de 120.000 llocs de treball.

“Desgovern”

A les dificultats d’acord que hi ha entre el sector privat, el polític i els veïns, en els pròxims mesos, amb la perspectiva d’unes eleccions municipals al maig, se n’hi sumaran altres que, segons tots els participants, encara faran més difícil el consens. La situació es pot agreujar encara més pel ‘“desgovern” que es pot donar a l’Ajuntament de Barcelona per un resultat de les eleccions que “faci ingovernable la ciutat”, segons va advertir Joan Molas, president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya. Molas va insistir en la crisi de la classe política, que no afavoreix a definir el marc d’actuació per a les empreses del sector.

Lluís Torrent, representant dels apartaments turístics i president de Federatur, va insistir en la necessitat de no criminalitzar el seu sector, que forma part de la realitat turística en totes les grans ciutats del món, “i, per tant, no pot ser un problema”. Per Recasens, en aquesta línia, és millor conèixer la dimensió d’aquest subsector que no pas que es mantingui en la il·legalitat.

Des de la societat civil, Lluís Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, va assegurar que les protestes de la Barceloneta d’aquest estiu han estat la punta de l’iceberg d’un model de ciutat que està en risc. El president de la FAVB va alertar que amb la bombolla del model turístic pot passar igual que amb la bombolla immobiliària i per això va exigir la necessitat de gestionar aquest model sota paràmetres sostenibles per a la cohesió de la ciutat.

 

Foto extreta d’EL PUNT AVUI