Convocatòria del concurs internacional d’arquitectura dels espais firals de Montjuïc

Convocatòria del concurs internacional d’arquitectura dels espais firals de Montjuïc

La comissió del Centenari 1929 treballa en el programa commemoratiu

La Comissió del Centenari de l’Exposició Internacional de 1929 ha aprovat la convocatòria del concurs de projectes arquitectònics per a la remodelació de diferents palaus del recinte firal de Montjuïc. La decisió s’ha pres després de la primera reunió de la Comissió, integrada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Fira de Barcelona, que també ha aprovat impulsar la creació d’un consorci per a la gestió i promoció de les activitats i celebracions commemoratives.

El concurs internacional d’arquitectura s’ha llençat avui i respon a l’objectiu de convertir el recinte de Montjuïc en un espai firal urbà, modern i icònic a Europa. En aquest sentit, es valoraran els projectes que impulsin una optimització de les instal·lacions firals, per a fer-les més modernes, flexibles i polivalents, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat del segle XXI.

Inclou tres àmbits d’actuació. Un d’ells comprèn la renovació i ampliació del Palau 1 i la construcció del nou Palau Multifuncional que s’edificarà en l’emplaçament dels actuals Palaus 4 i de Congressos. Aquesta nova instal·lació, que tindrà 19.500 m² d’exposició firal, constarà de dos pisos i està pensada per a acollir salons, congressos i esdeveniments corporatius. Serà un nou edifici emblemàtic, referència de les actuals tendències arquitectòniques, que s’integrarà en l’eix de l’Avinguda Maria Cristina.

Un altre àmbit contempla el disseny del nou Palau de Congressos que es construirà en l’actual Palau Alfons XIII. El nou edifici haurà de conservar els elements històrics catalogats i desenvolupar sobre aquests una instal·lació moderna, amb un auditori de gran capacitat.

A més, s’inclou la transformació de l’antic Palau del Vestit, avui integrat en el Palau 8, per a habilitar-hi el Fira Innovation Hub on grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats podran desenvolupar solucions innovadores en sectors com les smart cities, alimentació, audiovisual o tecnologia, on la institució firal té una posició de referència internacional a través dels seus salons.

La primera fase d’obres, que inclou la construcció del nou Palau Multifuncional i la transformació del Palau Alfons XIII, comporta una inversió de més de 215 M€, que es portarà a terme a través de la societat Fira 2000. Així mateix, l’actuació sobre el Palau del Vestit tindrà un cost estimat de 40M€.

Jurat de reconegut prestigi
Per tal de triar les propostes guanyadores de cadascun dels tres àmbits, conforme a la Llei d’arquitectura de Catalunya, es durà a terme un procés de selecció de candidatures dividit en dues fases. En una primera, s’avaluarà la solvència tècnica i econòmica dels equips d’arquitectura internacionals que es presentin i se’n seleccionaran cinc per àmbit d’actuació.

En la segona fase, un jurat integrat per arquitectes de reconegut prestigi internacional  presidit per Josep Lluis Mateo, autor de projectes com el CCIB i la Filmoteca de Catalunya, entre d’altres, estudiarà tots els projectes presentats i triarà al guanyador de cadascun dels tres àmbits. Els equips seleccionats seran els encarregats d’elaborar els projectes bàsics i executius. Es preveu que les obres estiguin finalitzades l’any 2029, coincidint amb la celebració del Centenari.

El procés comptarà també amb la participació d’una Comissió Tècnica integrada per professionals dels àmbits de l’urbanisme i el patrimoni històric que assessoraran el jurat.

Podeu descarregar-vos el plec de bases del concurs AQUÍ