Diàlegs ‘L’espai i el menjar: taula, casa, mercat’

Diàlegs ‘L’espai i el menjar: taula, casa, mercat’

CCCB Debats | 19, 20 i 21 juny | 11 – 13 h  | Gratuït amb reserva

Menjar és, segurament, un dels motors principals de les activitats humanes. L’alimentació (el subministrament, l’elaboració i el consum) té impacte en l’espai domèstic i el públic i afecta tant l’organització de la ciutat com la relació amb el territori, tan proper com llunyà.

En aquestes sessions dirigides i moderades pels professors Pere Fuertes i Gianluca Burgio, experts de diverses disciplines oferiran una mirada plural sobre les relacions que es creen entre l’espai vital —taula, casa, mercat— i el menjar.

Els actes formen part de l’assignatura «Food takes command» de l’ETSAV (UPC).

19 de juny
Diàlegs al voltant de la casa
Amb Eduardo Castillo Vinuesa i Francesc Magrinyà

Mengem a casa o a fora? La ciutat i la llar intercanvien papers i sovint es confonen. De fet, avui la llar ja no té una sola cuina, sinó potencialment moltes més: tantes com el sistema de food delivery posi a la seva disposició. Tot plegat altera la fisonomia habitual de l’entorn domèstic, que, en part, es barreja amb la ciutat i els restaurants. A la llar, els espais de cuina i menjador han tingut un paper central en la cultura occidental. El sistema de relacions socioeconòmiques i la percepció de l’alimentació a l’època contemporània han alterat aquesta visió de centralitat que, en part, ja pertany al passat. No obstant això, el menjar no ha perdut la capacitat de domesticar l’espai i de transformar el paisatge.

20 de juny
Diàlegs al voltant de la taula
Amb Ada Parellada i Gustavo Duch

Continuem menjant a taula? Ha canviat la manera de seure junts al seu voltant? Els llocs on mengem avui són cada vegada més diversos: la ciutat contemporània té ritmes intensos i sovint irregulars, cosa que ens obliga a organitzar els àpats amb altres prioritats i condicions. Mengem drets davant d’un food truck o asseguts a les escales d’un edifici. La taula desapareix sovint com a objecte per reaparèixer transformada sota altres aparences i en espais inesperats. L’objecte que fins fa poc reconeixíem com el lloc de la convivència alimentària adopta formes diferents que reestructuren la relació entre menjar i domesticitat.

21 de juny
Diàlegs al voltant del mercat

Amb Elena Albareda i Toni Massanés Els mercats són la part final del complex món de la producció agrícola. Però d’on provenen aquests aliments i quins territoris s’han modificat perquè les ciutats es puguin alimentar com ho fan avui? En el passat, estaven connectades amb els territoris veïns amb els quals establien una estreta relació formal i física. Les condicions actuals han transformat enormement aquestes relacions. La logística i la digitalització del comerç han fet possible que coexisteixin en una mateixa parada productes procedents d’horts propers i mercaderies de l’altra banda del món. Precisament per això, les tries alimentàries que fem al mercat poden transformar territoris llunyans, amb conseqüències ecològiques prou evidents.

INSCRIPCIÓ


Organitza
CCCBETSAV