El projecte de Casas i Lloveras va rebre el primer premi pel disseny de la seu del Consell Global de l’Energia a Dubai
Publicat el dimarts, 29 de juliol de 2014 al DIARI DE GIRONA
ALBA CARMONA | Un equip format per dos estudiants de la Universitat de Girona, l’olotí Jordi Casas i Albert Lloveras, de Valldoreix, s’han endut el primer premi del concurs internacional Archmedium Dubai Global Energy Forum. L’objectiu d’aquest concurs d’idees, pensat per a estudiants universitaris i joves arquitectes, era projectar una nova seu per al Consell Global de l’Energia, un ens on debatre qüestions com l’estalvi energètic a l’àrea del Golf o la sostenibilitat.
El concurs té dues categories, una per a estudiants i l’altra per a joves arquitectes menors de 35 anys. En l’apartat universitari hi va participar un total de 117 estudiants d’arreu del món i els treballs van ser avaluats per un jurat compost per Jocelyne de Botton, Fermín Vázquez, Aryanour Djalali, Manuel Ruisanchez i Willy Müller.
En la categoria d’estudiants es van atorgar tres premis i deu mencions. El primer premi va ser per al projecte de Casas i Lloveras, mentre que el segon va ser per a l’equip SM(20) de la universitat canadenca de Waterloo i el tercer per a l’equip Tabladiña de la Universitat de Sevilla. Les deu mencions van ser per a alumnes de les universitats de Gènova, Buenos Aires, Teheran, Cracòvia, Tòquio, Quebec, Madrid, Saragossa i Bucarest.
Explica Casas que les bases del concurs incloïen el concepte d’edifici que havien de projectar, així com el número de sales que havia d’incloure i els metres quadrats que havia d’ocupar, perquè els participants de la competició s’hi ajustessin al màxim possible.
Del projecte dels dos estudiants de la universitat gironina, el jurat en va destacar especialment, a més del seguiment de les directrius exposades, la simplicitat en contraposició a «l’arquitectura de marca» que prima habitualment a la zona del Golf Pèrsic.
D’altra banda, també va subratllar que era l’únic disseny presentat que projectava l’edifici sota terra per contrarrestar els efectes del clima de la zona, aprofitant l’arquitectura vernacular, és a dir, la manera de construir pròpia d’aquell entorn, amb trucs apresos generació rere generació.
I és que el projecte guanyador s’inspirava en el concepte d’oasi com a base per a autorrefrigerar l’edifici. Partint del canals sota terra i els patis que creen vegetació que acaben conformant els oasis, els dos estudiants gironins han ideat un sistema de refrigeració basat en làmines d’aigua.
«A vegades no cal mirar la tecnologia més moderna, sinó l’entorn i l’arquitectura tradicional», explica l’estudiant d’Olot, que el proper curs farà cinquè del grau d’Arquitectura de la Universitat de Girona.
Concursos pràctics
El guardó inclou una dotació econòmica a més de la publicació del projecte en diverses revistes especialitzades en arquitectura i disseny, però l’edifici no saltarà del paper a la realitat i no es construirà, «malgrat que l’organització en pot acabar traient idees que es posin en pràctica d’alguna manera més endavant», explica.
Jordi Casas explica que troba a faltar aquest tipus de concursos a Catalunya, ja que és «interessant per a un estudiant haver-se d’enfrontar a un problema concret». «Surts de la carrera havent fet uns deu o onze projectes, quan en realitat n’hauries d’haver fet 100, per equivocar-te 99 vegades i intentar posar-hi remei», explica.