El Museu Blau obre la nova coberta verda silvestre

El Museu Blau obre la nova coberta verda silvestre

El Terrat Viu, que es pot visitar, inclou tres prats i tres llacunes adaptades al clima mediterrani. L’espai evoca els aiguamolls que hi havia en aquesta zona del litoral barceloní

Publicat a El Punt Avui el 28 de juny de 2020

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ubicat al Fòrum, estrena avui la nova coberta vegetal silvestre. L’espai del Terrat Viu té una superfície de 7.100 m² i inclou tres tipus de prats mediterranis de plantes anuals que sobreviuen a la calor de l’estiu i tres tipus de llacunes d’aigua dolça amb vegetació autòctona que mostren ambients rics en vida i també el paper de les comunitats aquàtiques en el procés natural de la depuració d’aigües. Es tracta d’un espai experimental que servirà per conèixer quines són les espècies més adients per plantar a les cobertes i terrats sostenibles de Barcelona. Al mateix espai s’ha instal·lat un hotel d’insectes pol·linitzadors i properament es col·locaran caixes niu per a ocells i ratpenats. S’està fent un seguiment tant de la flora com de la fauna, a través dels especialistes del Jardí Botànic, del Museu i de l’Institut Català d’Ornitologia, entre d’altres institucions, que observen l’evolució del terrat.

L’espai està obert als visitants i a partir d’avui i fins al 31 de juliol la visita és gratuïta i s’hi pot accedir de dimarts a divendres de 16 h a 20 h i els dissabtes i diumenges d’11 h a 20 h. Els ciutadans que el visitin en diferents èpoques de l’any podran veure com evoluciona la vegetació i servirà perquè coneguin millor com són molts animals i plantes presents a Barcelona. Josep Maria Montserrat, autor del projecte, va explicar ahir que es tracta d’una “proposta artificial” que evoca la riquesa biològica que havia tingut segles enrere aquesta part del litoral barceloní, prèvia a la industrialització i la urbanització, quan abundaven les llacunes d’aigua dolça i els prats de plantes anuals i bulboses.

El projecte, que ha tingut un cost de 2,5 milions d’euros entre els treballs de condicionament i impermeabilització i l’enjardinat, ha representat tot un repte perquè la coberta pot suportar poc pes i es troba molt a prop del mar. Per això s’ha optat per plantes herbàcies que necessiten poc gruix de terra en comptes d’arbres.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va visitar ahir l’espai amb el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i del regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia. Colau va destacar la singularitat del Terrat Viu: “És un projecte emblemàtic de la ciutat que volem, un exemple de museu del segle XXI”, va afegir que es tracta de la culminació del museu i representa “un nou espai d’experimentació i de pedagogia”

Més terrats sostenibles

L’Ajuntament de Barcelona va encetar l’any 2017 un pla per implementar cobertes verdes a la ciutat. Durant el mandat anterior, es va obrir el primer concurs de cobertes verdes i es van subvencionar 10 dels 45 projectes presentats, que van representar un increment de 5.500 m² de coberta verda. A més, les cobertes també han permès guanyar 217 metres quadrats de plaques fotovoltaiques i dos molins de vent, quatre noves installacions de recollida d’aigua de la pluja i noves instal·lacions per a fauna com estanys per a amfibis, hotels d’insectes, caixes niu d’ocells o un sistema d’aquaponia. Actualment està obert el segon concurs que subvencionarà deu projectes més. L’Ajuntament de Barcelona també ha promogut cobertes en edificis públics, com la de l’edifici del Districte de Sants-Montjuïc, la del Mercat de la Vall d’Hebron o la de Mercabarna. D’altra banda, des del 2015 s’està treballant també en l’execució de murs i mitgeres verdes.

La xifra: 7.100 metres quadrats de superfície ocupa l’espai verd de la
terrassa del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

La frase: “És un projecte emblemàtic de la ciutat que volem, és un exemple de museu del segle XXI” Ada Colau, Alcadessa de Barcelona