El Parlament aprova salvar Radio Liberty de l’enderroc

El Parlament aprova salvar Radio Liberty de l’enderroc

La comissió d’acció climàtica acorda preservar el conjunt i reconvertir-lo en un memorial de la guerra freda i contradiuen l’aposta del govern estatal de desmantellar-ne els edificis

Publicat al Punt Avui el 20 de novembre | E. Agulló

L’Estat apostava per enderrocar Radio Liberty, amb el desmantellament de les edificacions encara dempeus i la renaturalització de l’espai. Plantejaven destinar-hi, fins i tot, fons europeus, però en els últims mesos s’hi han oposat tant el municipi –que el va declarar Bé Cultural d’Interès Local– com la Comissió Europea, a instàncies de la plataforma Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història, que ahir van celebrar que el Parlament també donés llum verd a la preservació del complex –o una part– per reconvertir-lo en centre d’interpretació o memorial de la guerra freda.

La comissió d’acció climàtica de la cambra va donar llum verd a una proposta presentada per la diputada Sílvia Paneque (PSC), que va prosperar amb quinze vots a favor de tots els grups llevat d’un en contra de Vox. La diputada apostava per un acord a tres bandes entre la Generalitat, l’Estat –titular dels terrenys– i el consistori palsenc per tirar endavant un avantprojecte que defineixi nous usos per als edificis, sense oblidar el jaciment arqueològic de l’antiga vila marinera de Pals –descobert el 2011 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional– i permeti superar “l’estat d’abandó que ens trobem avui”.

Protegir la costa

L’assentament abandonat ha permès que el tram de litoral adjacent es conservi relativament verge. Salvem la Platja de Pals, que s’havia oposat als projectes per cedir les instal·lacions com a concessió a projectes privats, i el Cercle Català d’Història destaquen el valor de gran espai en plena Costa Brava salvat de la urbanització, dins del parc del Montgrí i el Baix Ter i la xarxa Natura 2000. Per sufragar el projecte, les dues entitats demanen que s’hi redirigeixin els fons europeus Next Generation que l’últim any el govern estatal preveia sol·licitar per a les tasques d’enderroc, amb un pla de manteniment del memorial que sigui coparticipat amb la Generalitat i l’Ajuntament.