“La Catalunya suburbana”

“La Catalunya suburbana”

Seminari i debat públic amb Oriol Nel·lo, Helena Cruz, Jorge Dioni i Antoni Ribas

El CCCB i la Diputació de Barcelona coorganitzen el seminari “Reptes de la ciutat de baixa densitat” que explora, al llarg de dues jornades, les complexitats de les ciutats de baixa densitat al territori català, des de la influència suburbial americana fins a les vulnerabilitats geogràfiques i socials que enfronten en el context actual.

El seminari, que tindrà lloc els dies 2 i 3 de maig, inclourà un debat obert al públic on els geògrafs ORIOL NEL·LO i HELENA CRUZ i els periodistes JORGE DIONI i ANTONI RIBAS TUR conversaran sobre els diferents models de suburbi al territori català.

Casa, jardí i piscina formen part d’una aspiració social molt consolidada a Catalunya. La dispersió urbana i l’especialització residencial de bona part del territori català respon a la incorporació creixent des de fa dècades d’uns hàbits i d’un imaginari propi de la ciutat suburbial americana.

Tanmateix, el fenomen del creixement de la ciutat, especialment el de la baixa densitat conjugat amb el de la segona residència, respon a una multiplicació de factors molt diversos. Factors tan distants com un relleu accidentat, la incorporació de capital risc en la gestió immobiliària, l’escassetat d’aigua o el risc d’incendis conflueixen avui en una ciutat que no podem anomenar, només, suburbial, justament per la seva complexitat i manifestacions diverses arreu del territori.

Des dels dominis esquiables de la Vall d’Aran fins a les ciutats de vacances del Baix Ebre, passant per les urbanitzacions de l’Ordal o les rieres del Vallès observem com la ciutat de baixa densitat, en totes les seves formes i funcions, necessita d’una atenció específica i constant per part de les polítiques públiques.

Amb aquestes jornades volem posar de manifest les vulnerabilitats i els reptes socials i territorials que suposen aquests teixits en el context actual així com albirar algunes vies per al seu tractament.


Seminari: 2 i 3 de maig de 2024 · Mirador CCCB · Gratuït amb reserva

Debat públic: 2 de maig de 2024 · Mirador CCCB · 18.30h · 3€