El programa inclou intervencions en edificis en desús
Publicat a l’ARA el 5 d’abril de 2024 | Antoni Ribas Tur
Les diferents seus de la biennal Manifesta 15 Barcelona seran “lupes simbòliques” a través de les quals mirar el món i analitzar els principals reptes ecosocials globals, segons va dir ahir la seva directora, Hedwig Fijen. Entre els puntals de la Manifesta 15 Barcelona hi ha “fomentar crides a l’acció per a la transició ecosocial, enfortir l’ecosistema cultural i la xarxaregió metropolitana i mostrar intervencions artístiques i arquitectòniques en espais històrics desconeguts o en desús”, explica Fijen.
“Volem plantejar preguntes per a un futur resilient”, assegura la mediadora creativa de Manifesta15, Filipa Oliveira. Té una importància especial que la Manifesta 15 Barcelona es desplegui, entre el 8 de setembre i el 24 de novembre, en alguns espais fabrils, perquè el passat tèxtil de Catalunya servirà per parlar de problemes actuals relacionats amb la contaminació, el colonialisme i les lluites socials. I entre les obres més emblemàtiques hi haurà una macroinstal·lació participativa de l’arquitecte holandès Niel Albers a l’exterior de les Tres Xemeneies.
Diàspora africana a l’Hospitalet
L’artista senegaloitaliana Binta Diaw presentarà a Cal Trinxet una nova versió d’una instal·lació prèvia, Cor de la terra, que faran dones de la diàspora africana de l’Hospitalet de Llobregat. L’artista catalana Lola Lasurt presentarà a Can Gomis una recerca sobre els Amics del Sol de fa un segle; mostrarà una selecció dels arxius de l’entitat i pintures i proposarà tres rutes coreografiades que seran com “antiguies”. D’altra banda, el col·lectiu Tornen les Esquelles abordarà la reobertura d’un camí ramader entre Granollers i la platja de Sant Adrià de Besòs. A la platja del Coco, Félix Blume adaptarà una instal·lació titulada Rumors del mar, que consisteix en un centenar de canyes de bambú enmig del mar que sonaran amb el moviment del vent i les onades. Carlos Bunga farà una obra nova que omplirà de color les ruïnes de la nau central de les Tres Xemeneies en la línia del seu treball Habitar el color.
Fa uns mesos es van fer públiques les tres principals seus –la Casa Gomis, el monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies– i ahir es van anunciar una dotzena d’espais de Barcelona i les ciutats de l’àrea metropolitana que també acolliran la biennal i en què es podran veure intervencions artísti
ques i arquitectòniques: Can Trinxet, a l’Hospitalet de Llobregat; La Caldereria, a Cornellà de Llobregat; Cal Quitèria, a Sant Cugat del Vallès; el Vapor Buxeda Vell, a Sabadell; la seu d’Ègara, a Terrassa; Roca Umbert, la Fàbrica de les Arts, la plaça de la Porxada, el Museu de Ciències Naturals i Can Jonch-Centre de Cultura per la Pau, a Granollers; la CIBA, a Santa Coloma de Gramenet, i la platja del Coco, a Badalona. “Serà una Manifesta radicalment local”, va subratllar Fijen. Així, un 53% dels 43 artistes que també es van anunciar durant la roda de premsa són catalans o espanyols, el percentatge d’artistes locals més important de la història d’aquesta biennal. Entre els artistes catalans, que pertanyen a diverses generacions, hi ha Clàudia Pagès, Nora Ancarola i Eva Fàbregas, i també el poeta Gabriel Ventura.
El “cervell” de la biennal
L’equip de Manifesta 15 Barcelona està instal·lat a l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili. Aquest espai serà “el cervell” de la biennal i acollirà activitats i diferents projectes sobre col·lectius silenciats a Barcelona des del segle XIX. També sobre els moviments de renovació pedagògica a Catalunya; n’hi ha un de liderat per la periodista, investigadora i presentadora de Ràdio Àfrica Tania Safur Adam sobre “les seqüeles del colonialisme” a Barcelona. D’altra banda, el professor de la Universitat de Princeton Germán Labrador presentarà un projecte sobre l’impacte de la Guerra Civil i el franquisme en el desenvolupament social i cultural. Manifesta 15 Barcelona tindrà una entrada a preu únic de 15 euros que serà vàlida per a les tres seus principals: la Casa Gomis, el monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies. L’entrada a la resta de les seus serà lliure.
Foto: L’arquitecte holandès Niel Albers farà a Barcelona una instal·lació participativa en la línia de la seva Epifyt-D. NIELS ALBERS / MANIFESTA 15 BARCELONA