Èxit de participació al concurs per triar el comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA Barcelona 2026

Èxit de participació al concurs per triar el comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA Barcelona 2026

Un jurat d’alt nivell, amb els socis d’AxA Josep Ferrando i Carme Pigem, ha escollit els 5 finalistes que es disputaran el primer lloc durant la segona volta d´un concurs inèdit

El concurs per a l’elecció del comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA que Barcelona acollirà el 2026 ha estat un èxit, amb un total de 24 candidatures rebudes.

Es tracta de la primera fase d’un concurs internacional a dues voltes que, de manera inèdita a la UIA, donarà forma conceptual al congrés i que es planteja com una oportunitat per repensar i actualitzar formats i temàtiques sobre els congressos d´arquitectura. Ho han impulsat el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), juntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Ajuntament de Barcelona.

El jurat del concurs, format per professionals de l’arquitectura de reconegut prestigi internacional (Angela García de Paredes, Beth Capdferro, Carme Pigem, Josep Maria Sánchez, Josep Bohigas, Josep Ferrando, Josep Lluís Mateo, Maria Hurtado de Mendoza, Philip Ursprung i Zaida Muxí) i un representant de cada institució organitzadora (el secretari general d’Agenda Urbana, Habitatge i Arquitectura del MITMA, Iñaqui Carnicero, la coordinadora de la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura de la Generalitat, Elisabeth Tuà, en representació de l’arquitecta en cap, Mònica Rivera, l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, la presidenta del CSCAE, Marta Vall-lossera, i el degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia). Tots ells han valorat les propostes presentades, que han definit com a “innovadores en contingut i format i, sobretot, d’una altíssima qualitat”.

Com s’establia a les bases, de les 24 candidatures s’han seleccionat els cinc equips que es disputaran el comissariat. Durant les properes setmanes, els cinc aspirants tindran l’oportunitat de presentar el seu projecte i el guanyador es donarà a conèixer durant el mes de desembre.

El concurs compta amb uns honoraris de 150.000 euros per a l’equip guanyador. També es preveu una compensació econòmica de 6.000 euros per als equips que participin a la segona fase i no resultin guanyadors.