Mor als 79 anys Roser Amadó

Una de les primeres dones que va estudiar arquitectura a Catalunya, i de les primeres sòcies d’AxA

Publicat a La Vanguardia el 13 de setembre de 2023

L’arquitecta Roser Amadó, una de les primeres dones de Catalunya que va estudiar aquesta carrera, ha mort dimarts, 12 de setembre, als 79 anys, segons ha anunciat el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Nascuda a Barcelona el 1944, Amadó es va graduar com a arquitecta especialista en urbanisme a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) el 1968. Segons explica el COAC, el 1974 va començar a treballar amb Lluís Domènech, amb qui va fer nombroses rehabilitacions, habitatges i equipaments culturals. En són exemples la Facultat Universitària Pont de Lleida o la Fundació Tàpies de Barcelona.

En col·laboració amb Domènech també van formar part de l’equip que va redactar el Pla del Centre Històric de Lleida, gràcies al qual van obtenir gran reconeixement internacional i el Premi Nacional d’Urbanisme el 1985.

També porten la firma d’Amadó l’edifici d’habitatges del Rec Comtal, la seu social de Carburos Metálicos o l’edifici de 240 habitatge de la Maquinista.

El COAC afegeix que Amadó també va dirigir la revista ‘Nuevo Ambiente’ a partir dels anys setanta. Actualment, formava part de B01 arquitectes, estudi que promou la sostenibilitat en l’arquitectura i que va néixer a principis de la dècada del 2000.