L’AMB construeix una trentena de refugis de biodiversitat amb arbres tombats pel Gloria

L’AMB construeix una trentena de refugis de biodiversitat amb arbres tombats pel Gloria

Esdevindran hàbitats idonis per a la proliferació de diferents espècies de fauna i flora

Publicat a El Món el 13 de juliol de 2020

L’Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans, està construint una trentena de refugis de biodiversitat a diversos parcs metropolitans aprofitant la fusta i els troncs dels arbres caiguts durant els darrers temporals, especialment durant el Glòria. Els refugis consisteixen en grans troncs que es col·loquen a terra i tenen la funció d’atraure i albergar animals, fongs i molses. Així continuen sent presents als parcs i tenen una segona oportunitat per acollir vida, alhora que esdevenen un recurs pedagògic i educatiu. La superfície d’aquests refugis de biodiversitat s’omple d’encoixinat o mulching, un compost obtingut a partir del triturat de restes vegetals que potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diferents tipus d’insectes. A més, té altres beneficis per als espais verds, com ara la naturalització del paisatge, la retenció d’humitat o la regulació de temperatura.

Isabel Martín, cap de servei de control de qualitat de l’espai públic de l’AMB, destaca que aquest equipament s’empara amb la idea d’assolir tres objectius. Un dels objectius principals es basa en la millora de la biodiversitat. En aquest sentit, la combinació de materials –troncs d’arbres morts, fullaraca, pinassa i brancatge triturat– crea llocs càlids que faciliten l’estada d’insectes i aràcnids. Alguns, com les abelles o les vespes solitàries, aprofiten les zones foradades que s’han fet intencionadament als troncs per pondre-hi ous. També afavoreixen els rèptils, els ocells, els invertebrats, els fongs i les molses. A banda de potenciar la presència de més espècies de flora i fauna, el reaprofitament de l’arbrat forma part d’un procés d’economia circular que implica una reducció d’emissions de CO2 i un recurs educatiu més del parc.  El temporal Glòria va deixar més de 430 arbres caiguts, un 75% dels quals s’ha reaprofitat dins dels mateixos espais verds metropolitans.  La reducció d’emissions es produeix perquè l’arbrat es queda al mateix parc o en espais verds propers, fet que evita el transport del residu fins la planta de tractament. Finalment, el tercer objectiu va encaminat a l’educació ambiental, atès que aquests refugis de biodiversitat serviran per organitzar activitats familiars i escolars on es podrà observar la flora i la fauna que se n’hagi pogut instal·lar.

Aquests troncs, arrencats pel Gloria, serviran per afavorir la proliferació de la flora i la fauna metropolitanes | AMB

Els refugis de biodiversitat també permeten explicar i visualitzar la gestió sostenible d’aquests espais públics, faciliten l’observació de diferents tipus d’espècies que es poden introduir dins del Visor de Fauna de l’AMB i afavoreixen el seguiment de la biodiversitat del parc. Els refugis de biodiversitat s’emmarquen dins del Pla de millora de la biodiversitat que l’AMB està implantant als parcs i platges metropolitans i que ha permès fer ja altres actuacions com el jardí de papallones, les caixes niu, menjadores d’ocells o refugis de ratpenats.

La biodiversitat és un element important que cal tenir en compte en la gestió integral dels parcs i platges metropolitans, ja que contribueix a la salut i el benestar de les persones. La diversitat d’espècies propicia ecosistemes més equilibrats i, alhora, actua com una barrera de protecció, que evita que moltes malalties infeccioses puguin arribar a les persones.