Les colònies tèxtils del Llobregat: Paisatge i Arquitectura industrial rehabitada

Les colònies tèxtils del Llobregat: Paisatge i Arquitectura industrial rehabitada

5è seminari Arquitectura i Territori, del 1 al 7 de juliol de 2019 a Puig-reig

Arquitectes per l’Arquitectura convoca places per assistir al seminari ‘Les colònies tèxtils del Llobregat: Paisatge i Arquitectura industrial rehabitada’, del 1 al 7 de juliol de 2019.

Amb aquest cinquè seminari d’Arquitectura i Territori introduïm la mirada en el valor patrimonial de l’arquitectura a Catalunya, especialment l’arquitectura industrial de la qual en tenim molts i molt valuosos exemples. El patrimoni arquitectònic industrial és el llegat constructiu de l’activitat industrial passada i el seu anàlisi permet entendre els aspectes socials, culturals i econòmics del sistema territorial de referència.

L’economia de Catalunya va experimentar un fort impuls des de mitjans del segle XIX i a l’inici del XX a causa, fonamentalment, de dos factors que foren definitius: d’una banda, el procés d’industrialització, bàsicament amb el desenvolupament del sector del tèxtil, i de l’altre, la recuperació del sector agrari amb el conreu, força extensiu al país, de la vinya. En tots dos casos calgué la ‘reinvenció’ o construcció d’unes tipologies arquitectòniques no tradicionals al territori català: les fàbriques tèxtils o d’altres productes i les colònies industrials, els cellers per a l’elaboració del vi i els seus destil·lats, a més de les farineres, molins, serradores, adoberies i fargues. Molts d’aquests exemples, en desús actualment pel canvi econòmic i de producció, han quedat sense objectiu, i necessiten d’una revisió acurada per dotar-los d’una nova activitat tenint en compte les necessitats de l’entorn.

El lloc triat per al desenvolupament del seminari son les colònies industrials a Puig-reig, una població del Berguedà amb una marcada historia vinculada a la industria tèxtil. Amb unes amplíssimes edificacions, algunes d’elles dedicades actualment a l’activitat museística, queda encara molt potencial arquitectònic per rehabilitar amb noves activitats per a la ciutadania.

El termini de recepció de CV finalitzarà el 21 de maig. Adreçat a estudiants de darrer curs i joves arquitectes menors de 30 anys. La plaça inclou totes les despeses excepte el transport.

Més informació a info@arqxarq.es i arqxarq.es