“LISBOA”, Conferència de João Luis Carrilho da Graça al CoAC

“LISBOA”, Conferència de João Luis Carrilho da Graça al CoAC

El dilluns 3 d’abril a les 19h l’arquitecte João Luís Carrilho da Graça oferirà una conferència a la Sala d’Actes del COAC titulada “Lisboa”. En ella, explicarà la manera particular amb la qual l’arquitecte portuguès convoca el territori (i el seu paper com a repositori de l’ocupació i agència humanes) com a part d’una metodologia de disseny i acció, permetent una síntesi subjacent al conjunt de la seva obra.


“Per construir el més adequat hem de mirar al nostre voltant. Hem de dominar el caràcter físic i químic del que existeix i del que volem construir. Fins i tot encara que tinguem la creença -unes vegades més fonamentada que altres- que la ciutat construïda és meravellosa i que les antigues solucions encara poden ser vàlides, el dubte ens assalta. L’obligació dels constructors és optimitzar al límit la utilització de l’energia i dels mitjans disponibles. Serà que els nostres sempre limitats recursos es poden emprar en reproduccions romàntiques del passat?
Al final, la construcció més desitjada, més somiada, és la que correspon al programa -en la seva universalitat-, al lloc -en el sentit obert en què ho procuramos- i a una materialització adequada, durable i elemental.”
(fragment de Revelación (en sentido fotográfico), in Carrilho da Graça: Lisboa, catàleg de l’exposició del mateix títol que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona, fins l’1 de maig del 2017)

L’acte esta organitzat conjuntament amb el COAC.

João Luís Carrilho da Graça és arquitecte per l’Escola Superior de Belles Arts de Lisboa. Ha impartit classes i conferències en diverses escoles i institucions internacionals. Durant la seva extensa trajectòria professional, en diverses ocasions les seves obres han estat nominades i seleccionades pel jurat del Premi de la Unió Europea-Premi Mies van der Rohe. Els seus nombrosos premis inclouen el Premi FAD el 1999 pel Pavelló del Coneixement dels Mars i el Piranesi Prix de Roma en el 2010 pel nucli arqueològic del Castelo de São Jorge.

 

Fotografia de João Silveira Ramos