L’obra pública s’adjudica a preus un 18% inferiors als previstos

L’obra pública s’adjudica a preus un 18% inferiors als previstos

Aquesta rebaixa no es tradueix en estalvi perquè, durant l’execució dels treballs, les administracions acaben pagant a les constructores més diners dels que estableix el contracte

Publicat a La Ser Catalunya el 8 d’abril de 2019

Les administracions adjudiquen les obres a Catalunya a un preu que és un 18% inferior al cost que elles mateixes han previst. Són dades de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya corresponents a l’any 2018. Això, que podria semblar un estalvi, en realitat, no ho és perquè, durant l’execució de l’obra, es fan canvis i s’acaben pagant més diners a les constructores.

L’any passat, l’Estat va adjudicar obres a Catalunya a un preu que, de mitjana, va ser 27 punts inferior al cost que preveien els projectes. La baixa va arribar al 14% a la Generalitat i al 18 als Ajuntaments. Són xifres elevades, però inferiors a les que es registraven en anys anteriors.

El president de la Cambra de Contractistes, Joaquim Llansó, diu que aquesta pràctica d’adjudicar per sota del preu de licitació s’hauria d’acabar i aconseguir el que anomena objectiu 100. Diu Llansó que la missió del polític “és que els diners públics es gastin bé, no que es gastin menys“. I afegeix que “si una obra s’ha planificat amb un pressupost de 100, l’objectiu és que costi això i no té ni peus ni cap jugar a baixar els preus“.

En l’adjudicació de l’obra pública, es premien habitualment les ofertes que fan una rebaixa sobre el preu de licitació i les administracions ho han venut sovint com un estalvi de diners. Sabent tot això, les empreses, quan es presenten a un concurs, tiren tant avall com poden el preu de les seves ofertes per aconseguir el projecte, arriscant-se a trepitjar-se els dits en algunes obres. Ho fan perquè confien que, durant l’execució dels treballs, trobaran alguna llacuna al projecte que els permetrà introduir canvis i acabar cobrant més del que diu el contracte d’adjudicació.

L’ADMINISTRACIÓ TAMBÉ VOL CANVIS

El cap de planificació d’Infraestructures.cat, Carles Solà, explica que pràcticament a totes les obres, s’acaben pagant més diners. Per això considera que seria “bo per a totes les parts tenir baixes més petites, haver de discutir menys durant l’execució, i fer bé l’obra“.

En una entrevista a SER Catalunya, Solà explica que la llei actual continua atorgant un pes important a l’oferta econòmica, però que obre la porta a posar elements de caràcter més qualitatiu. I en aquest sentit, als plecs de condicions d’aquesta empresa pública de la Generalitat, han incorporat l’experiència del cap d’obra com un criteri important a tenir en compte a l’hora d’adjudicar. I apunta també que quan més ben fets estiguin els projectes més difícil serà per les constructores aconseguir diners més enllà del preu d’adjudicació. I per tant, s’arriscaran menys.

La tinent d’alcalde d’urbanisme, de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, també considera les baixes s’haurien de rebaixar, que no haurien de superar el 15% perquè diu que al final el que sembla barat acaba sortint car. Sanz explica que “no volem que les baixes se sustentin en la precarització dels treballadors o en una pitjor qualitat dels materials“.

En el cas de l’empresa municipal BIMSA, les obres s’adjudiquen a un preu que és un 18% més baix del cost que preveu el projecte, però quan s’acaben les obres, la diferència entre el cost real i el preu de licitació és de mitjana un 13%.