MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: CARME PINÓS

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: CARME PINÓS

CREMATORI D’IGUALADA

2014 – 2016

El projecte respon a la voluntat d’integrar-nos al cementiri sense distorsionar la gran poètica que emana d’ell.
Ens hem situat a la part superior d’un turó que cobreix la capella i els serveis, de manera que des del cementiri no es percep la nova edificació però, en canvi, des d’ella sí que percebem l’atmosfera i la bellesa del cementiri.

La idea principal del projecte ha estat la d’entendre amb delicadesa la situació que implica el programa. El nostre posicionament ha estat el de relacionar-nos amb la natura generant un diàleg entre els visitants i el paisatge llunyà que s’entreveu des dels finestrals de l’edifici.

També respon a aquesta voluntat la ubicació lleugerament elevada deL crematori, situat just per sobre d’un conjunt de plantes aromàtiques. Pretenem donar la sensació d’estar en un pla diferent a aquell on transcorre la quotidianitat i que ens relaciona amb la vida. Tot i que es podria considerar un edifici merament tècnic, hem volgut dotar-lo de tota la poètica que l’estat d’ànim d’aquells que acudeixen a aquest espai requereix.

S’han utilitzat els materials que relacionen l’edifici amb el cementiri. D’una banda, el formigó, material predominant al cementiri, confereix al crematori un caràcter més escultòric i, en canvi, el tancament ceràmic li dóna una dimensió menys monolítica i més acollidora.

Plànol situació
Planta baixa
Alçat
Alçats

Autor: Carme Pinós Desplat, arquitecte

Arquitectes colaboradors: Samuel Arriola, arquitecte responsable de projecte ECP, Elsa Marti, arquitecte ECP, Jeanne de Bussac, arquitecte

Fotografies: Estudi Carme Pinós i Jesús Arena