MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JOAN FORGAS

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JOAN FORGAS

REHABILITACIÓ DEL CASTELL DE MONTJUÏC

2009 – 2018

El Castell de Montjuïc és una fortalesa abaluartada que va prendre la seva forma actual al S. XVIII. La seva cessió a la ciutat ha permès iniciar la recuperació del conjunt amb gran valor patrimonial (BCIN), fins fa poc encara amb ús militar, per convertir-lo en un equipament de referència de caràcter cultural, educatiu i de lleure per a la ciutat.

En aquests darrers anys s’han anat realitzant un conjunt d’intervencions, a partir d’un Pla director inicial, tendents a consolidar el monument, millorant les condicions de seguretat d’ús i accessibilitat, adaptant els espais existents als nous usos previstos i a la gran afluència de visitants que ha comportat aquesta nova etapa amb més de 800.000 visitants anuals.

Aquestes actuacions han consistit en la recuperació del terrat mirador, la rehabilitació d’una part dels espais al voltant del pati d’armes com la cafeteria, espais expositius, espais per tallers o serveis públics, la recuperació del baluard de Sant Carles, l’adaptació de l’antic magatzem d’artilleria com a espai d’acollida i la construcció d’un nou nucli de comunicacions excavat a l’interior del baluard. També es va enderrocar i traslladar l’antiga estació del telecabina, que ocupava part del baluard de Santa Amàlia, a l’exterior del recinte, en una posició tangent al camí cobert.

La posició privilegiada del Castell com a mirador de la ciutat i alhora la seva condició de fortalesa han comportat una acurada intervenció, que a més a més de resoldre els requeriments programàtics, posa en valor aquest patrimoni arquitectònic i el seu entorn, optant per solucions constructives respectuoses i reversibles al llarg del temps.


AUTORS: FORGAS ARQUITECTES Joan Forgas i Dolors Ylla-Català

Pedro Gil, Inma García, Francesc Inés, Ana Lete, Jorge

COL·LABORADORS: Valeri Consultors Associats, PVI Ingenieria, JM Vila arqueòleg

FOTOGRAFIA: Simón García