MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: MARTA PERIS

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: MARTA PERIS

HABITATGES PER A GENT GRAN, CENTRE D’ASSISTÈNCIA PRIMÀRIA I CASAL DE BARRI A GLÒRIES, BARCELONA (EN COL·LABORACIÓ AMB JOSE TORAL I L’ESTUDI BONELL GIL)

2015 – 2017

L’edifici mixed-use consta de 105 habitatges que es distribueixen en tres blocs disposats en forma de ventall sobre un basament de dos altures que conté un centre de salut i un casal de barri.

El sòcol continu de l’edifici reconeix la trama de l’Eixample i els volums dels habitatges donen continuïtat a la seqüència de blocs aïllats veïns del Districte 22@ de Barcelona. L’esponjament entre les peces filtra l’espai públic des del que s’organitza l’accés als habitatges. El resultat és un conjunt que dialoga amb els alts edificis veïns i és capaç de conviure amb l’icònic protagonisme de la torre Agbar.

Cada bloc disposa de 7 o 8 habitatges per replà distribuïts mitjançant un corredor central. La tipologia de lloguer per a gent gran de 40m2 s’organitza mitjançant un nucli central d’espai servidor que alberga el bany i articula l’espai servit.

La comunitat disposa d’espais per a la socialització, sales comuns que activen la terrassa comunitària i la bugaderia i estenedors comunitaris a la coberta, on també es preveu la instal·lació d’horts urbans.  Per altre banda, el casal de barri ofereix espais on la comunitat pot intensificar els seus vincles amb el barri, consolidant el teixit social. D’aquesta manera, la reduïda superfície dels habitatges queda compensada pels espais col·lectius, ampliant l’experiència d’habitar.

S’ha primat la reducció de la demanda energètica mitjançant sistemes passius i solucions arquitectòniques. Per el contrari, tota aquella demanda energètica resultant és resolta mitjançant la xarxa urbana de distribució de calor i fred Districlima.


Autors: Esteve Bonell, Josep María Gil (Bonell & Gil), Marta Peris, José M. Toral (peris+toral.arquitectes)

Col·laboradors: Elisabet Aguilar, Ana Espinosa, Genís Fernàndez, Izaskun González, Miguel Àngel Gorrachategui, Roger Parareda, David Pérez Ordeig, Cristina Porta, Cecilia Rodríguez, Albert Rubio, Maria Ubach.

Aparellador: Joan March i Raurell, Enrique Rego

Fotografies: José Hevia