Musclada postciment | Quim Monzó

Propostes interessantíssimes, les del Festival d’Arquitectures

Publicat a La Vanguardia el 5 de maig de 2022

Des d’avui se celebra a Barcelona el Model,un Festival d’Arquitectures que és la primera gran cita de la barcelonina capitalitat mundial de l’arquitectura. Hi haurà debats, rutes, instal·lacions físiques i de realitat augmentada, a més de workshops, que és el que abans se’n deien tallers però que en anglès molen més. Tot plegat per redescobrir la ciutat. Si a hores d’ara la gent es reinventa, ¿per què no hauria de redescobrir el lloc on viu? Cal destacar que el lema d’aquesta primera edició és “Recréixer”. És la tendència: prefixos intensius a tot arreu.

Hi ha tantes propostes interessants i l’espai d’aquesta columna és tan limitat que no puc explicar-les totes. Per això en destacaré només dues.

Una és l’Arca de Convivència. Cito la nota de premsa: “Recorrent la plataforma deixada per l’antic mercat provisional de Sant Antoni, un artefacte mòbil allotja una multitud d’arbres, plantes, arbustos i insectes. L’arca ens recorda la necessitat urgent de crear espais públics per revertir els efectes de l’escalfament global i estimular la biodiversitat.(…) Aquest artefacte es desplaçarà per la Llosa de Sant Antoni, actuant com a projecte pilot”.És adir: una roomba enorme amb testos gegantins al damunt. Bé.

L’altra es titula Cuina Urbana: “El centre de la plaça Catalunya serà l’escenari de diverses activacions culinàries on es presentaran i discutiran nous models sobre la relació del menjar i la ciutat, el seu impacte climàtic i la seva vinculació amb la justícia social. El col·lectiu Cooking Sections ocuparà la cuina urbana oferint una musclada que convida a reflexionar sobre la capacitat dels musclos d’actuar com a filtres depuradors a les aigües mediterrànies i l’oportunitat d’utilitzar les deixalles del menjar com a materials de construcció en un món postciment”. Sobretot, no oblidin aquests conceptes: “activacions culinàries” i “món postciment”. Bon profit, barcelonins!