OPINIONS

UNA ORXATA BEN FREDA | JAUME BARNADA

El programa de VOX a les properes eleccions espanyoles, de 23 de juliol de 2023, inclou dues perles que desafien la mínima intel·ligència i l’estètica cultural.

Diuen explícitament que rebutgen els projectes que proposa la Nova Bauhaus ja que estan impulsats per buròcrates de Brussel·les i que volen ser una coartada per al fanatisme climàtic i l’eficiència energètica dels edificis, a la vegada que pretenen uniformitzar la realitat de les nostres ciutats. Respondre aquesta frase em fa una mandra tremenda en un dia com avui que quasi arribem als 35º de temperatura i en què el meu desig està concentrat a prendre una orxata ben freda a la Sirvent del carrer Parlament que hi ha al costat de la biblioteca Joan Oliver. Una obra magnífica dels RCR que avui, a més de biblioteca, és part de la xarxa de Refugis Climàtics de Barcelona i on entre altres llibres i revistes i podem llegir el Cavall Fort.

El programa de VOX també diu:

“Incluir los edificios de estilos regionalistas y fachadas tradicionales en el catálogo de Bienes de Interés Cultural, y rechazo a los estilos arquitectónicos como el de la Bauhaus”.

No ens podem sorprendre que l’España franquista estigui en contra de la modernitat, ja que per als seus la innovació va en contra dels valors patriòtics, o això ens deia el NODO. Avui encara pensen que la cultura contemporània està influenciada pels comunistes i jueus, o pels catalans, i per això qualsevol olor a democràcia els sembla degeneració.

Però no ens enganyem, VOX té un ampli nombre de seguidors als que ja els està bé aquesta ideologia i aquest programa. Tampoc el PSOE o el PP se n’allunyen gaire en moltes ocasions. Cal tornar a recordar que Valtonyc segueix exiliat, que Pablo Hasél és a la presó, o que en el bo cultural jove del ministeri de l’Iceta la tauromàquia és considerada com a cultura i no com una barbaritat sanguinària.

El 20 de març de 1939, a Berlín, el nazis varen cremar més de 5.000 obres d’art per considerar-les degenerades. L’extrema dreta censura i proposa destruir les formes d’art i creació oposades a la seva ideologia rància i això no és novetat. Ben segur que la biblioteca dels RCR no estarà inclosa en el catàleg d’edificis de VOX, tot i estar feta per uns arquitectes olotins que projecten a partir de les seves arrels.

El 23 de juliol d’enguany, l’arquitectura seguirà sent cultura i com a tal serà revolucionària i progressista.

Jaume Barnada, arquitecte

Juliol 2023