Pluja d’idees per un ‘nou’ 22@

Pluja d’idees per un ‘nou’ 22@

Professionals i acadèmics demanen un nou impuls al districte tecnològic barceloní dotant-lo, per exemple, d’òrgans de direcció professionals.

El govern de Colau vol accelerar la transformació de la zona fent-hi més habitatge públic.

Publicat el dilluns 2 de juliol de 2018 a El Punt Avui. F, ESPIGA

La del 22@ és una història que molt sovint és descrita en termes d’èxit. 18 anys després que l’Ajuntament de Barcelona va planificar una profunda transformació sobre una superfície d’1.159.626 m² a l’àrea de Sant Martí per convertir-la en un districte tecnològic, el projecte s’ha consumat, encara que sigui en part. I és que, segons dades del 2015, les darreres que el consistori ha publicat, en aquesta zona hi havia instal·lades prop de 9.000 empreses amb 93.000 treballadors, però, igualment, encara queda entre el 30 i el 38% de l’àmbit del 22@ pendent de desenvolupar. La conclusió, doncs, és que hi ha marge per esprémer les potencialitats del sector i, per això, ja han sorgit veus que plantegen la necessitat de donar-li un nou impuls institucional i polític.

El primer pas en ferm en aquesta direcció ja el va fer el govern d’Ada Colau, organitzant un procés participatiu, ja conclòs, del qual una de les primeres conclusions que es van extreure és que cal fer més habitatge a preu assequible en aquest sector. Sense negar o qüestionar la seva concepció com a pol econòmic, la realitat recorda que l’any 2000 també s’hi van projectar 4.000 pisos públics, dels quals només se n’han fet el 40%. I en un moment en què aquesta matèria s’ha convertit en més que prioritària per l’auge dels preus del mercat immobiliari, l’executiu de BComú jutja peremptori començar la redefinició del 22@ posant la banya en la qüestió de l’habitatge. Tant és així, que abans que acabi el mandat volen tenir ja en tramitació les primeres modificacions de planejament per anar per feina.

De manera paral·lela, un grup d’un centenar d’urbanistes, economistes i acadèmics, entre d’altres, han subscrit un manifest per fer la seva aportació al debat. Entre els signants hi ha noms molt lligats a l’esdevenir del 22@, com el d’Oriol Clos, antic arquitecte en cap de l’Ajuntament, l’economista Miquel Barceló i l’exministre Joan Majó. D’entre les moltes propostes que fan, demanen un esforç per captar noves empreses del coneixement que s’instal·lin al districte, el foment també l’economia col·laborativa, la utilització del 22@ com a laboratori de nous projectes en matèria energètica i de mobilitat, i, en matèria específica d’habitatge, demanen no sacralitzar la qüestió i centrar la discussió només en aquest camp. Perquè, entre d’altres raons, el de la governança d’aquest sector també consideren que és un tema a tractar, perquè defensen que ha de tenir un equip directiu “professional i estable”. És a dir, no polític. El manifest ja ha estat lliurat als partits amb representació perquè, a parer dels seus promotors, la del 22@ és una d’aquelles actuacions que s’haurien de regir pel consens.

Fotografia: La UPF és un dels pols centrals de coneixement del districte 22@

A.S.