Presentació de “Forma Urbis”, de Josep Parcerisa

Presentació de “Forma Urbis”, de Josep Parcerisa

El passat dimarts 4 de desembre va ser presentat a la seu del Col·legi d’Arquitectes el llibre “Forma  Urbis” de Josep Parcerisa, arquitecte urbanista, que en aquest exhaustiu i ben il·lustrat volum, publica la seva Tesi doctoral llegida el 20 de març de 1991 a l’ETSAB, la qual va tenir la qualificació de “apte cum laude”.

La proposta del llibre és molt interessant doncs es tracta de que, a través de l’anàlisi de 5 ciutats “mitjanes” es mostren uns elements urbans que sense implicar en la seva concepció un gran contingut teòric, han acabat definint els trets contemporanis d’aquella ciutat.

En el fons es tracta d’un esforç d’aprofundir en una línia d’estudi  que porta el segell del Laboratori d’Urbanisme de l’ETSAB, de la que van ser progenitors Manuel de Solá-Morales, una de les ments més lúcides en l’aproximació al fet urbà i Joan Busquets, cofundador també del Laboratori i actualment professor a Harvard.

Com va ressaltar el filòsof Antoni  Marí, membre també del Tribunal de Tesi, el llibre es capaç de recollir la complexitat de l’estructura urbana, perquè penetra en ella amb l’ànim de l’investigador metòdic però també amb l’esperit del “flaneur”.

És un llibre més en l’important llegat que ha produït la nostra Escola, en una branca com l’Urbanisme que tindria que ser objecte d’atenció de tots els arquitectes.

Lluís Domènech (AxA)