Presentació del Nou Campus Clínic de Barcelona

Presentació del Nou Campus Clínic de Barcelona

14 de juny a les 10:00 | COAC Barcelona

L’any 2020, després de conèixer la possibilitat d’ampliar l’Hospital Clínic de Barcelona aprofitant el recinte de l’Escola Industrial, el COAC va impulsar, juntament amb la plataforma “Un nou Clínic és possible. Salvant el recinte de l’Escola Industrial”, una iniciativa per estudiar i esgotar totes les possibles alternatives per a la transformació de l’actual Clínic, amb la voluntat d’aconseguir el millor equipament, un hospital del segle XXI referent a nivell internacional, alhora que es garantia la preservació del valor arquitectònic i patrimonial del recinte de l’Escola Industrial i la seva funció social i vertebradora. La plataforma cívica estava formada pel COAC, l’AAUC, l’AADIPA, l’AuS, SOS Monuments, la Coordinadora Esportiva de l’Escola Industrial, les Associacions de Veïnes i Veïns de l’Esquerra i de la Dreta de l’Eixample i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona.

En el mes de febrer de 2021, després de diverses reunions entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, es nomenen dos comissionats per a localitzar l’espai més adequat per a la ubicació del Nou Hospital Clínic de Barcelona. Aquests comissionats designats varen ser el doctor Ramon Canal i l’arquitecte Ramon Sanabria. 

A finals del 2023, després de descartar altres opcions, totes les administracions implicades, -Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de L’Hospitalet, Ajuntament d’Esplugues, Diputació de Barcelona, Universitat de Barcelona, i Hospital Clínic de Barcelona-, signen un protocol per procedir a la valoració de la ubicació del nou centre als terrenys esportius de la Universitat de Barcelona a l’avinguda Diagonal de la ciutat.
Una vegada triat l’espai, per a definir la seva idoneïtat es crea una oficina tècnica sota la direcció de la doctora Azucena Carranzo.

Per tal de plantejar les opcions d’implantació, s’ha creat un màster que amb el títol de ‘Màster d’Arquitectura Hospitalària. El Nou Campus Clínic’, i amb el suport de l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, vol desenvolupar diferents propostes tenint en compte els temes urbanístics, assistencials i de caire arquitectònic.

Aquest primer estadi que planteja el màster vol portar a terme una investigació prèvia dels diferents paràmetres hospitalaris i arquitectònics actuals, plantejant les modificacions pertinents per tal d’assolir els nous reptes que es plantegen actualment en els hospitals del futur.

La importància que es vol donar al desenvolupament d’aquest programa màster com a pas previ a la resta d’accions de redacció del projecte i direcció d’obra està en consonància a la gran responsabilitat de tot el procés, per tal d’esdevenir un projecte referent a nivell europeu. Un veritable Campus Universitari Hospitalari, que haurà d’incloure el propi Hospital, la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, els Centres de Recerca i Innovació, a més de plantejar àrees de residencia hospitalària, enginyeries clíniques, biotecnologia…, així com les reserves de futur per a possibles ampliacions.

Una veritable Hospital City.


14 de juny a les 10:00h.
COAC
Plaça Nova 5
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Aforament limitat