PROGRAMA D’ACTIVITATS ANY DOMÈNECH I MONTANER 2023

PROGRAMA D’ACTIVITATS ANY DOMÈNECH I MONTANER 2023

Quart trimestre | amb la col·laboració de la Fundació Lluís Domènech i Montaner

Setembre

Revista musical Catalana

+informació

Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, protagonista fonamental de la història del Palau de la Música. En el número de setembre-desembre de la Revista musical Catalana de 2023 té dedicat el Dossier, amb tres articles ricament il·lustrats.

19 setembre-21 novembre

GAUDIR UB: La Barcelona de Lluís Domènech i Montaner

+informació

Amb motiu de la celebració de l’Any Domènech des de GRACMON s’ha organitzat un curs monogràfic sobre la Barcelona del 1900 i l’obra de l’arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner.

En el context de transformacions urbanes que es van produir abans i després de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, la figura de Domènech i Montaner és fonamental, tant pel que fa al pensament com en la construcció de la ciutat. L’evolució i la cerca d’una arquitectura nacional va marcar la forma i el simbolisme d’una arquitectura que va anar evolucionant des de l’eclecticisme en llibertat de la Renaixença, amb una revitalització dels oficis artístics, fins al Modernisme, amb els nous repertoris ornamentals. Els programes decoratius i els col·laboradors de Domènech, que exercia com a director d’orquestra, varen fer possible assolir l’ideal de l’art total de l’època modernista, que arriba al seu punt àlgid en la construcció del Palau de la Música Catalana i de l’Hospital de Sant Pau, ambdós conjunts considerats per la Unesco com a Patrimoni de Mundial. 

Lloc: Facultat de Geografia i Història – UB

30 de setembre

Pròrroga exposició MUHBA: Domènech i Montaner urbanista

Aquesta exposició vol permetre comprendre com l’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner rellegeix la forma antiga de la ciutat quan intervé en ella, i n’inventa una de nova que posava en crisi el Pla Cerdà i que cercava marcar futurs camins per a “la Barcelona d’anys a venir.

Prorrogada fins el 10 de gener
Comissariada per  Enric Granell i Antoni Ramon  

Lloc: Casa Padellàs, MUHBA Barcelona

17 d’octubre

Cicle diàlegs amb Lluís Domènech: els mosaics historiats del pavelló de l’Administració

+ informació

Cicle de diàlegs amb Lluís Domènech Converses amb Lluís Domènech Girbau, arquitecte i president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner. Mireia Freixa, catedràtica d’Història de l’Art Marta Saliné, doctora d’Història de l’Art Diàleg al voltant dels mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració de l’Hospital de Sant Pau, alguns dels quals queden fora de l’abast o passen desapercebuts. Més enllà de les escenes i els personatges representats, s’incidirà en aspectes com el context creatiu en el qual Domènech escull aquests motius i no d’altres, els artistes que els van fer possibles, o la pròpia tècnica d’execució d’aquesta disciplina que el modernisme va ajudar a renovar i a posar en valor

Hora: 19 h
Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau

21 i 22 d’octubre

Festival 48h Open House BCN

+informació

Durant un sol cap de setmana, l’associació cultural 48h Open House Barcelona mobilitza més de 76.000 persones que tenen l’oportunitat de conèixer què passa darrere les façanes dels edificis de la ciutat. No es tracta només d’obrir portes, és l’oportunitat d’ensenyar com es treballa i de gaudir l’arquitectura d’una manera original.

Aquest any es celebra la 14a edició, dedicada a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Es podran visitar 9 obres, destacant la Casa Lleó Morera, el Castell dels Tres Dragons o el Palau Montaner.

Hora: de 10 a 19 h
Lloc: Les activitats del festival s’estenen a 7 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona

24 octubre

La casa Agustí (Badalona) com a valor patrimonial arquitectònic

+informació

 Amb motiu de la celebració de l’any Domènech i Montaner, amb què la Generalitat de Catalunya commemora el centenari de la mort del gran arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), el Museu organitza una xerrada sobre la Casa Agustí, obra seva, i l’únic edifici d’aquest autor que tenim a la nostra ciutat.

La conferència anirà a càrrec de l’arquitecte badaloní Pere Casajoana, autor del llibre La Casa Agustí. Lluís Domènech i Montaner i gran coneixedor de l’obra d’aquest arquitecte, del modernisme en general i, en particular, de la història d’aquest edifici.

Hora: 19 h
Lloc: Museu de Badalona

25 d’octubre

Presentació guia Domènech MUHBA i intervenció artística al temple d’August

+informació

Presentació de la guia Domènech MUHBA

Sense una teoria general sobre la ciutat, són les actuacions, tant si es tracta d’edificis aïllats com de projectes de conjunt  de l’arquitecte, les que ens permeten d’entendre com per Domènech i Montaner arquitectura i ciutat són el mateix: entén l’una i l’altra com un tot. Així ho testimonia la seva obra a Barcelona, es dugués a terme o no.
El treball de Domènech i Montaner és polifacètic. A més de l’arquitectura, la seva activitat comprèn la recerca històrica, el món editorial, l’ensenyament i també l’acció política.
En el nucli d’aquesta diversitat d’interessos, però, hi ha l’arquitectura; una arquitectura que té com a constant una determinada idea de monumentalitat, siguin projectes per a habitatges particulars o bé grans edificis públics com ara hotels, restaurants, sales de concerts, universitats o hospitals.

Presentació del projecte d’intervenció artística efímera a les columnes del temple d’August, a càrrec del seu autor, Toni Llena

Hora: 19 h
Lloc: Sala Martí l’Humà MUHBA Plaça del Rei Barcelona

16 de novembre

Cicle “Diàlegs amb Lluís Domènech”: L’arquitectura estudiada per Domènech i Montaner

+ informació

Cicle de diàlegs amb Lluís Domènech Converses amb Lluís Domènech Girbau, arquitecte i president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner. Mireia Freixa, catedràtica d’Història de l’Art Miquel Terreu, responsable de l’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau Diàleg que versarà, d’una banda, sobre els hospitals que Domènech i Montaner pren de referència per projectar Sant Pau; i de l’altra, de forma més general, sobre les fonts de referència i d’inspiració de l’arquitecte en el conjunt de la seva obra, tant pel que fa a l’estètica com a la tècnica constructiva. L’acte es tancarà amb la presentació del llibre Lluís Domènech i Montaner (Triangle Books), a càrrec de la seva coordinadora, Mireia Freixa.

Hora: 19 h
Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau

6 de novembre

Portal del Modernisme. Setè cicle de xerrades sobre Art Nouveau: Domènech i Montaner, mestre de Modernistes

+ informació

Lluís Domènech i Montaner no només és un dels arquitectes modernistes amb una obra més excepcional, sinó que el seu paper com a professor dins de l’escola d’arquitectura de Barcelona, de la qual va ser director durant vint anys, va influenciar moltes de les següents generacions. A càrrec de Clàudia Sanmartí.

Hora: 19 h
Lloc: Pavellons Güell, Barcelona

7 de Novembre

Domènech i Montaner vs Jujol

Conferència sobre la influència de Domènech i Montaner en els seus deixebles

Hora: 13 h
Lloc: ETSAB Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona

Novembre

Domènech i Montaner, professor

Mostra del llegat que va deixar Domènech i Montaner a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, amb el camí que va deixar marcat en els seus alumnes i deixebles.

Lloc: ETSAB Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona

12 de desembre

Exposició Domènech i Montaner i l’heràldica

L’exposició amb el fons heràldic conservat a l’Arxiu Històric de Barcelona vol enunciar la hipòtesi sobre l’interès de Domènech i Montaner que unia l’Heràldica, l’Art Romànic, la Política i l’Arquitectura, comissariada per Stefano Cingolani.

Dates: Desembre 2023 – març de 2024
Lloc: Casa de l’Ardiaca, Barcelona

desembre

Conferència i visita Saló de Cent

Visita a la intervenció de reforma realitzada per Lluís Domènech i Montaner a l’edifici de la Casa de la Ciutat en motiu de l’exposició Universal de 1888 com a residència per la família Reial durant la seva visita a Barcelona, a càrrec de Reinald Gonzàlez.

Data: A determinar
Lloc: Ajuntament de Barcelona

NOVETATS AL WEB DE LA FUNDACIÓ

Cronograma interactiu

Bibliografia sobre Domènech i Montaner