PROGRAMACIÓ DEL SEMINARI ‘LES COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT: PAISATGE I ARQUITECTURA INDUSTRIAL REHABITADA’ Visita a Galera | 3 de juliol

PROGRAMACIÓ DEL SEMINARI ‘LES COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT: PAISATGE I ARQUITECTURA INDUSTRIAL REHABITADA’ Visita a Galera | 3 de juliol

AxA ha organitzat, en el marc de la programació de lliure accès del seminari, una visita a Galera, l’escenari on fa una dècada la Sagrada Família va decidir ubicar els treballs de construcció fora de l’illa de Barcelona on se situa el temple.

La perspectiva de la consagració fixada per al 2010, una fita molt important en la història de la basílica, feia necessari accelerar l’obra. A més, l’espai al temple era cada vegada més insuficient. I va ser així com Galera, al municipi de Gaià (Bages) i en un terreny amb una superfície equivalent a la d’onze camps de futbol, es va convertir en l’escenari del making off de la Sagrada Família.

I és que podria dir-se que és aquí on el temple va prenent forma. Una part de la sagristia de ponent es va construir per peces a Galera, des del soterrani fins al pinacle; després, aquestes es van traslladar a Barcelona per ser col·locades a la ubicació pertinent. Ara, es prefabriquen a Galera els panells amb què s’estan elevant les torres centrals: fins allà arriben les pedres dels tallers industrials que els han donat la forma i l’acabat requerits, així com les estructures d’acer inoxidable que, com si es tractés de l’esquelet humà, donaran robustesa al conjunt. I aquí té lloc també un dels processos innovadors que ha posat en marxa la Sagrada Família i que ha contribuït a agilitzar-ne la construcció i a fixar-ne la finalització per a l’any 2026: el tesat de la pedra.

Una visita que hem realitzat amb el grup de treball del seminari i convidats, en la que hem pogut conèixer i entendre l’alt nivell tecnològic del sistema constructiu de les torres del temple de la Sagrada Família.