Reclamen que no s’enderroqui l’edifici Y-Block d’Oslo, amb murals de Picasso i Nesjar

Reclamen que no s’enderroqui l’edifici Y-Block d’Oslo, amb murals de Picasso i Nesjar

L’edifici inclou a les seva façana els famosos murals de Pablo Picasso i Carl Nesjar del 1957, cinc anys abans del mural icònic de la façana del COAC

Publicat a Exterior el 15 de maig de 2020

Un seguit de museus catalans s’han adherit al manifest impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per preservar l’edifici Y-Block d’Oslo, que inclou a les seva façana els famosos murals de Pablo Picasso i Carl Nesjar. Els dos artistes van fer l’obra el 1957, cinc anys abans del mural icònic de la façana del Col·legi d’Arquitectes davant de la catedral de Barcelona.

El manifest sosté que l’obra noruega és “imprescindible” per entendre la història de la seu del COAC, i destaca la importància que es mantinguin els gravats a l’edifici on van ser ideats, per preservar la unitat arquitectònica. Arriba després que el govern noruec hagi començat els preparatius per enderrocar l’edifici a causa d’un atac terrorista patit el 2011.

Reivindiquen el gran valor des del punt de vista arquitectònic i artístic, i una expressió artística singular: els mateixos actors i artistes i una seqüència creativa. I és que asseguren que no es pot entendre l’arribada de Carl Nesjar a Barcelona el 1962 per crear els murals basats en dibuixos de Picasso sense la feina conjunta que van dur a terme a Oslo cinc anys abans.

Els centres catalans que s’han adherit són el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Miró, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu d’Història de Catalunya i el Museu Picasso. També s’hi ha afegit el Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA).

Una petició de change.org suma gairebé 50.000 firmes per aturar els plans del govern noruec, que posarien en perill l’obra traslladant-la de lloc i dissociant-la del seu espai natural.