Es concedeix el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i urbanisme als socis d’AxA Carlos Ferrater i Lucía Ferrater (OAB), i a Jesús Coll, responsables de la nova llotja de pescadors del Port de Barcelona
Els diversos jurats de cadascuna de les modalitats dels Premis Ciutat de Barcelona 2024 han donat a conèixer ja la llista de premiats i premiades d’enguany. És l’edició del 75 aniversari i, entre els guardonats, trobem noms força coneguts, en especial els del duet vocal Tarta Relena, la dramaturga Victoria Szpunberg, l’artista plàstic Jordi Colomer, l’actriu Maria Rodríguez Soto (vista a Casa en flames), i l’autora Cristina Masanés. A la il·lustració podeu veure el disseny de la imatge dels premis d’enguany, obra d’Álvaro Rodriguez Macías, alumne de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya – ESDAPC Campus Llotja.
Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuren cada any, durant el període de les festes de Santa Eulàlia, en reconeixement de la tasca i les creacions de persones i col·lectius que s’han distingit per alguna raó en el seu àmbit. Els premis es lliuren des de l’any 1949, són un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona. La naturalesa i tipologia dels guardons han anat canviant en consonància amb l’evolució cultural de la ciutat. Els Ciutat de Barcelona van néixer com a premis literaris, però posteriorment s’hi han incorporat altres disciplines artístiques com les arts visuals, escèniques i musicals, entre altres. Enguany, les categories passen de catorze a setze i inclouen les noves modalitats de Cultura digital i Disseny i moda. La lectura pública dels veredictes del jurat i el corresponent lliurament dels premis d’enguany es dividirà per primera vegada en dues cerimònies al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el dimecres, 12 de març (premis culturals) i el 27 de maig (premis científics).
Així, enguany es concedeix el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i urbanisme a Carlos Ferrater (despatx d’arquitectes OAB), Lucía Ferrater (OAB) i Jesús Coll, responsables de la nova llotja de pescadors del Port de Barcelona. Un jurat format per Anna Noguera, Marina Cervera, Núria Colomé, Guim Costa i Eva Prats premia així la integració de l’edifici en el port i l’obertura a la ciutadania de l’activitat que s’hi desenvolupa. El mateix jurat fa una menció especial a l’equip dirigit per Jornet Llop Pastor Arquitectes per la modificació del Pla general metropolità del Clot i el Camp de l’Arpa.
Un jurat integrat per Óscar Guayabero, Esther Agustench, Ricardo Campos, Charo Mora i Rosa Pera ha acordat concedir el premi en la categoria de Disseny i moda a Teresa Helbig, autora de la col·lecció Wet Ballet, “pel seu estil personal en moda i imaginari, fonamentat en la tradició i els oficis de la moda al marge de la producció massiva”. Menció especial mereixen, també en aquest apartat, Laura Meseguer i Anja Lutz pel projecte Receptes per connectar.
El Premi Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona ha estat, per decisió d’un jurat format per Andrea Soto Calderón, Mireia Capdevila, Jaume Claret, Laura Llevadot i Jorge Luis Marzo, per a Xavier Pla, autor d’Un cor furtiu. Vida de Josep Pla, publicat per l’editorial Destino. És una molt documentada recerca sobre un dels escriptors clau en la literatura catalana del segle XX.
Isabel Sucunza, Anna Caballé, Álvaro Colomer, Diego Falconí i Javier Velaza han format part del jurat que ha triat el Premi de Literatura en llengua catsellana, que ha estat per a Gabriela Wiener i la seva novel·la Atusparia, que planteja una reflexió àcida sobre el passat polític peruà.
Pel que fa al Premi de Literatura en llengua catalana, el guardó ha estat per a Cristina Masanés, per decisió d’un jurat integrat per Víctor García Tur, Mohamad Bitari, Marina Espasa, Alba Sabaté i Jaume Subirana. Tots i totes han reconegut la subtil combinació de gèneres literaris que formen la seva obra de l’any passat, Marxarons. Viatge pels cims i les valls del llenguatge.
Pel que fa al Premi a la Traducció en llengua catalana, el jurat format per Susanna Rafart, Marc Donat, Xènia Dyakonova, Valèria Gaillard i Marta Pera, ha acordat concedir-lo a Xavier Pàmies per la traducció del llibre Middlemarch, de George Eliot, “per la manera magistral amb què fa riure una obra clàssica de gran envergadura, amb gràcia i ofici, que li dona una nova brillantor”, amb una menció especial a Pau Sabaté, per la traducció del llibre Poemes de resistència, de Iannis Ritsos.
Les seves interpretacions a Mamífera i Casa en flames li han valgut a Maria Rodríguez Soto el premi en la categoria Audiovisual, concedit per un jurat format per Judith Colell, Eulàlia Iglesias, Xavier Lezcano, Jordi Sánchez Navarro i Aintza Serra.
Pel que fa al premi en la categoria de Cultura digital, l’ha obtingut el Col·lectiu Taller Estampa per la seva Cartografia de la IA generativa, en un premi en el qual el jurat format per Tere Badia, Alba G. Corral, Miquel Molina Muntané, Antònia Folguera i Efraín Foglia, ha volgut distingir amb una menció especial a la primera edició de Responsive Dreams. Festival d’Art Digital.
En el marc de les celebracions dels sis-cents anys de presència gegantera a la ciutat, el Premi Ciutat de Barcelona de Cultures populars i comunitàries 2024 ha estat enguany per a la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, tot i que també hi ha una menció al musical Anselm, de la Coral Sant Jordi, concedida pel jurat integrat per Montserrat Garrich, Joana Domènech Ballester, Maria Garganté, Eloi Palmeiro i Marta Rovira.
Pel que fa a Cultura i educació, el jurat format per Laia Colell, Nil Barutel, Marta Comas, Youssef El Maimouni i Teresa Rubio Jiménez ha acordat atorgar, el premi a Marta Galán Sala, “per la dimensió política i transformadora dels seus processos de creació comunitària”, recollits en el seu llibre Dramatúrgies polítiques (2011-2022).
La mirada al passat des del present de les Tarta Relena els ha valgut per la seva part un Premi Ciutat de Barcelona de Música en reconeixement del seu disc més nou, És pregunta. L’ha concedit un jurat format per Anna Cerdà, Guillem Arnedo, Javier Blánquez, Roger Roca i Montse Portús.
Pel que fa a la categoria d’Arts plàstiques, el jurat (Quico Peinado, Elvira Dyangani Ose, Marta Echaves, Laia Estruch i Alexandra Laudo) el concedeix a Jordi Colomer per l’exposició del MACBA dedicada al món festiu Façana, Foto, Festa, Futur, Fideus. Menció especial ha merescut Hac Vinent (abans, Helena Vinent) per l’exposició Accident de la Fundació Miró, en la qual situava les polítiques de l’anticapacitisme en el centre del debat artístic i social.
L’obra teatral L’imperatiu categòric, sobre la problemàtica de l’habitatge i de la precarietat laboral, ha proporcionat finalment a la dramaturga Victoria Szpunberg el Premi d’Arts escèniques. Li ha concedit un jurat integrat per Roberto Olivan, Juliette Beaume, Magí Camps, Imma Colomer i Narcís Puig.
Pel que fa als premis relacionats amb la ciència, enguany el premi en categoria de Ciències experimentals i tecnologia ha estat per a José Antonio Garrido i Kostas Kostarelos per un article científic sobre una tecnologia del grafè que ha permès la integració de microimplants en el camp de la neuromedicina. El premi ha estat atorgat per un jurat format per Caterina Biscari, Martine Bosman, Teresa Puig, Carme Cascante i Antonio Acin. Menció especial ha merescut Marcel Guàrdia, per un article en el qual que demostra un teorema matemàtic sobre la inestabilitat en els sistemes planetaris.
El jurat integrat per Ernest Giralt, Miriam Royo Expósito, Roderic Guigó i Serra, Elisabeth Engel López i Salvador Ventura, per la seva banda, ha decidit atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències de la vida a la doctora Laura Soucek per un treball publicat a la revista Nature Medicine i relacionat amb l’ús d’un tipus concret de proteïna en el tractament de tumors sòlids.
Finalment, un jurat compost per Isabelle Anguelovski, Isabel Ruiz Mallen, Roser Maneja, Panagiota Kotsila i André Colonese ha decidit atorgar el premi en la categoria de Ciències ambientals i de la terra a un estudi elaborat per les investigadores Kim van Daalen (primera autora) i Rachel Lowe (líder de la investigació) sobre l’impacte del canvi climàtic en la salut i com reduir-lo.
Si voleu més informació sobre els Premis Ciutat de Barcelona 2024, consulteu al web tota la informació sobre l’edició d’enguany.