Un parc infantil al mòbil | Jordi Alemany

Un parc infantil al mòbil | Jordi Alemany

Publicat el dijous, 24 d’abril del 2014, a El Punt Avui

L’empresa danesa Kompan presenta a Sant Cugat el primer parc infantil que combina joc tradicional i multimèdia

Explorar noves formes d’aprenentatge combinant el joc tradicional amb el ventall de possibilitats que ofereixen les noves tecnologies és el que ahir van poder experimentar els infants de Sant Cugat i els seus pares a la plaça del Rei. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, l’empresa danesa Kompan i el consistori de Sant Cugat van presentar la darrera novetat de la multinacional en estructures de parcs infantils a l’Estat espanyol que ja s’està començant a instal·lar en altres països europeus. Es tracta del conegut com a the smart playground TM, que, a banda d’oferir els tradicionals tobogans, escales, xarxes, estanteries, amagatalls o elements manipulables, es complementa amb contingut digital que es pot descarregar a les tauletes tàctils i els telèfons mòbils a través d’un codi QR instal·lat a la part baixa de l’estructura física del parc infantil, i la baixada d’aplicacions gratuïtes.

En el cas de la prova pilot que es va instal·lar ahir a Sant Cugat el fil conductor de l’estructura física i virtual són els contes populars de l’aneguet lleig i la sireneta, de l’escriptor danès Hans Christian Andersen. Però altres models de la multinacional ofereixen altres històries de l’escriptor i diferents combinacions entre elles. Les aplicacions que es poden descarregar, així com els contes que es poden llegir i escoltar a través dels telèfons i les tauletes, estan fets en setze idiomes –també en català–, i ofereixen fins a sis tipus de jocs diferents per estimular l’aprenentatge i realitat augmentada. A més, és idoni per a plans d’estudi en nens d’entre 2 i 6 anys. La directora comercial de Kompan a l’Estat, Mercè Rodés, va explicar ahir que aquest tipus d’estructures ja estan tenint molta acceptació en països com ara França, on es van introduir les primeres el mes passat, i que l’objectiu de la companyia és anar-se adaptant a les noves necessitats mantenint la qualitat dels materials, que són molt resistents i tenen un baix nivell de desgast, i per tant de necessitats de manteniment, ja que està fet de metall i plàstic. Aquest últim aspecte és molt valorat pels ajuntaments, segons va explicar la tinenta d’alcalde de Presidència, Serveis Urbans i Sostenibilitat, Cristina Paraira, que no va amagar que la voluntat, per poc que es demostri que té acceptació entre la ciutadania i en funció del nombre de descàrregues de les aplicacions, és instal·lar aquestes estructures en altres parcs de la ciutat.

De fet, Kompan ja subministra el mobiliari de joc en moltes de les zones verdes de Sant Cugat i la seva substitució o instal·lació sembla un pas lògic que seguirà el consistori, tot i que els responsables municipals van preferir ahir ser prudents. A més, la iniciativa casa perfectament amb el discurs d’aposta per la ciutat intel·ligent reiterat ahir per Joana Barbany, regidora de Comunicació, Atenció Ciutadana, Tecnologia i Promoció de la Ciutat. Barbany va recordar que tant l’Ajuntament com l’empresa formen part del Kid’s Cluster, una unió d’empreses i entitats orientades al públic familiar i infantil, i que aquest model d’estructura de parc infantil permet combinar “jocs tradicionals amb les noves tecnologies” i, a més, continuar l’activitat un cop s’hagi arribat a casa.