#20 ENTRE L’AGRESSIÓ I L’OBLIT | APARTAMENTS ANCLA ROJA (1968-1970) | STUDIO PER (LLUÍS CLOTET + OSCAR TUSQUETS) | REVISITAT PER LLUÍS ANDREU SOTELO

#20 ENTRE L’AGRESSIÓ I L’OBLIT | APARTAMENTS ANCLA ROJA (1968-1970) | STUDIO PER (LLUÍS CLOTET + OSCAR TUSQUETS) | REVISITAT PER LLUÍS ANDREU SOTELO

En aquesta 20ª publicació d’Entre l’Agressió i l’Oblit, comptem amb una reflexió d’en Lluís Andreu Sotelo sobre els Apartaments Ancla Roja (1968-1970) de Lluís Clotet i Oscar Tusquets, situat al Passeig de Miramar 78 de Salou. L’edifici ha sofert algunes alteracions no significatives al llarg dels anys.

Fotos actuals: Lluís Andreu Sotelo

Fotos originals: Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme / Oscar Tusquets / Lluís Clotet

 

 

L’edifici d’apartaments “Ancla Roja” és un projecte menys conegut que d’altres de la parella Clotet-Tusquets de la mateixa època, com la Casa Fullà (1970). Aquest menor ressò, potser es deu al condicionant de treballar sota un ordenança municipal força restrictiva i el fet de que els futurs habitants de l’edifici n’eren a l’hora els promotors. Això es tradueix en un edifici aparentment força estàndard, que ocupa la parcel·la al màxim i en què la disposició dels habitatges i la volumetria no deixa massa lloc a la imaginació dels arquitectes. No obstant, presenta alguns elements i decisions destacables en un context advers com aquest.

La disposició d’àmplies terrasses en cantonada, enrederint la resta del volum de l’edificació, aconseguint una amplitud, vistes  i assolellament considerables. Aquestes funcionen com un filtre habitat entre l’interior de l’habitatge i el paisatge (el mar). Una sala més; probablement la sala per excel·lència durant els mesos d’estiueig.

Un altre punt, que encara avui crida l’atenció, és la modernitat de les solucions constructives emprades en les façanes. Prefabricats de formigó, tancaments i perfileries metàl·liques juguen un paper clau en la composició d’aquestes.

Fruit d’aquesta construcció tècnica i intel·ligent, entenent les exigències del programa, l’estat actual de l’edifici és impecable. On només s’han realitzat, de manera força encertada, petites feines de manteniment en alguns dels elements més  exposats com ampits i tancaments. Resulta un clar exemple de conservació i respecte d’una arquitectura amb ofici.

 


 

L’arquitectura moderna està en perill. Any rere any veiem, impassibles, l’enderroc, la mutilació, o senzillament la degradació de desenes d’edificis moderns amb un alt interès patrimonial.

Des d’Arquitectes per l’Arquitectura, juntament amb Arxius d’Arquitectura a Catalunya, volem iniciar un profund debat sobre la conservació del patrimoni arquitectònic modern.

La primera part d’aquest debat és donar a conèixer tot aquest patrimoni a la ciutadania, ja que només a través de la seva interiorització se li podrà donar una permanència i continuïtat amb dignitat. Setmanalment es publicarà a les nostres xarxes socials, informació sobre l’estat de les obres d’arquitectura moderna del nostre país que es troben en el punt de mira; periòdicament aniran acompanyades de breus reflexions, escrites especialment per a ‘Entre l’Agressió i l’Oblit’ de la mà d’una selecció d’arquitectes de renom del nostre país.