3er Concurs de Disseny Arquitectes per l’Arquitectura, amb TRESPA Iberia

3er Concurs de Disseny Arquitectes per l’Arquitectura, amb TRESPA Iberia

Arquitectes per l’Arquitectura conjuntament amb Trespa Iberia convoquen un concurs d’idees per a joves arquitectes i estudiants d’arquitectura. En aquest concurs es planteja el desenvolupament i adaptació d’uns antics edificis d’habitatges a les noves realitats de demanda energètica, sostenibilitat i paisatge urbà.


L’edifici objecte del concurs està ubicat dins d’un conjunt de blocs residencials coneguts popularment com a edificis Tupolev, donat el seu aire constructivista, gairebé soviètic, arrel de la seva geometria i repetició.

El tret característic d’aquests habitatges, —construïts als anys 60 per absorbir la pressió migratòria arribada des d’altres indrets d’Espanya—, és però la seva ubicació: uns terrenys que en el dia de la seva construcció eren a preu de saldo, avui s’han convertit en una de les zones més cotitzades de la ciutat. Des de que la ciutat de Barcelona, a conseqüència de les Olimpíades de 1992, va decidir obrir-se al mar mitjançant diverses operacions urbanístiques globals, el litoral barceloní ha atret l’atenció dels capitals més potents.

Donada la seva naturalesa i condicionants, l’exigència en la qualitat constructiva va ser de mínim nivell, cosa que fa que avui en dia les seves característiques energètiques siguin molt pobres i que estiguin fora d’allò assumible pel seu alt cost. La situació tan propera del mar, amb un ambient de per si agressiu amb l’edificació, ha contribuït a malmetre els elements.

L’objectiu és l’augment de la sostenibilitat dels edificis utilitzant productes de l’empresa Trespa Iberia, que té un ampli ventall de solucions, algunes amb l’aspecte energètic com a element més destacable.

La imatge monolítica i tectònica de l’edificació s’ha de respectar el màxim possible, doncs si bé es vol millorar el rendiment de l’edifici, no es vol perdre la seva essència ni la identificació veïnal i ciutadana. El disseny i la distribució han de modificar el caràcter del revestiment que el material aporta quan es munta seguint els especejaments i sistemes constructius habituals.

Per posar de manifest les millores que poden aportar aquests sistemes, Trespa Iberia posa a disposició dels participants totes les seves solucions. La intervenció es detallarà en un dels blocs, però a nivell de paisatge urbà es consideraran els 5 blocs situats entre el carrer de la Rambla del Poblenou i el carrer del Ferrocarril.

Descarregueu les bases aquí.

Descarregueu els plànols aquí.

Per poder participar al concurs i obtenir el material de suport de Trespa, us heu d’inscriure escrivint un correu a info@arqxarq.es i acreditant la vostra condició d’estudiants d’arquitectura o d’arquitectes titulats menors de 40 anys. Només serà necessari un cap d’equip que compleixi aquestes especificacions.

La data límit d’entrega serà el 21 de maig.