Està realitzat amb tires de paper artesanal produït a la regió japonesa de Yoshino per la sisena generació d’una família
Publicat a l’ARA el 2 de juliol de 2019
És habitual que els pavellons catalans a les Biennals de Venècia d’art i arquitectura també es puguin veure a casa. Tot i així, els arquitectes d’Olot Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, els RCR, han fet un gir respecte a l’exposició que van presentar el 2017. Aleshores van explicar el seu projecte somiat del centre de creativitat a la Vall de Bianya, La Vila, amb una instal·lació que recordava un núvol, i ara han plantat un bosc de paper al cor de l’Arts Santa Mònica. A més, la instal·lació està acompanyada dels vídeos dels debats que es van fer al pavelló català, amb noms destacats com el crític William J. Curtis i l’arquitecte Juhani Pallasmaa, i un altre vídeo del cineasta Isaki Lacuesta i la periodista Carolina Rosich.
El bosc que els RCR han creat per a l’Arts Santa Mònica és una peça molt especial: està realitzat amb tires de paper artesanal produït a la regió japonesa de Yoshino per la sisena generació d’una família. Els arquitectes faran servir aquest mateix paper per al tancament d’un pavelló de fusta que estan construint a La Vila i evoca la influència que el Japó ha tingut en la seva visió del món i l’arquitectura des que hi van viatjar per primera vegada l’any 1990. “Hem treballat aquest paper per crear un espai. És un avenç molt important per a nosaltres passar del paper pla a un paper amb volum que conforma un espai”, diu Vilalta. El públic està convidat a veure com es fa aquest paper amb un documental del viatge dels RCR a Yoshino.
Entendre els llocs i les persones
Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van rebre el premi Pritzker, el Nobel dels arquitectes, el 2017, i va ser aleshores quan van decidir aprofundir en la seva visió fent realitat el projecte de La Vila. “El nostre somni és crear un centre de recerca i creativitat compartida”, afirma Pigem. “Volem potenciar uns valors que per a nosaltres són essencials: compartir i identificar la semàntica dels llocs, els espais i les persones per arribar-los comprendre”, afegeix.
La nova exposició dels RCR també serveix per anunciar que les conferències públiques del taller d’estiu dels arquitectes es podran seguir en streaming a l’Arts Santa Mònica del 15 de juliol al 2 d’agost. Entre els convidats hi ha Ferran Adrià; l’arquitecte xilè Smiljan Radic; Jaume Mayol, del despatx mallorquí Ted’A, i el doctor en biologia Josep Maria Mallarach.