Miralles, un homenatge que recorda l’arquitecte en totes les seves facetes

Miralles, un homenatge que recorda l’arquitecte en totes les seves facetes

La Fundació Enric Miralles impulsa un homenatge a Enric Miralles, en complir 20 anys de la seva mort el passat 2020

La Fundació Enric Miralles, amb el suport de l’Ajuntament deBarcelona i la Generalitat de Catalunya, impulsen un homenatge a Enric Miralles, una de les figures més emblemàtiques de l’arquitectura catalana contemporània, i de la mort del qual es van complir 20 anys el passat 2020.

MIRALLES és un programa d’exposicions i activitats que mostra al gran públic el llegat que l’arquitecte va deixar, amb obres a Barcelona -ciutat on va viure i treballar-, Catalunya i a la resta del món. L’homenatge aborda les seves diferents facetes com a creador: arquitecte, dissenyador, fotògraf i professor, oferint una mirada polièdrica i personal de la seva trajectòria. Les activitats de MIRALLES estan comissariades per Benedetta Tagliabue (Miralles Tagliabue EMBT) i Joan Roig i Duran (Batlle i Roig), i organitzades per la Fundació Enric Miralles amb el suport del’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya a través dels Departaments de Presidència, Cultura i Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSAB), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT. Aquest homenatge “no només vol recordar la figura humana i professional d’Enric Miralles, sinó també mantenir viu l’esperit del visionari, de l’experimentalista com a forma de treballar i de veure el món. I deixar el seu llegat també per a les futures generacions.” subratlla Benedetta Tagliabue. El programa s’estén per espais representatius de la ciutat de Barcelona, començant pel Saló del Tinell, que és la seu de l’exposició sobre Miralles arquitecte i que va ser escollida per haver allotjat en 1956 la primera retrospectiva d’un altre il·lustre arquitecte de la ciutat, Antoni Gaudí. Les altres seus de les activitats, igualment emblemàtiques, seran el Centre d’Arts Santa Mònica de la Generalitat de Catalunya, el Disseny Hub de l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i la Fundació Enric Miralles. A través d’aquests espais s’ha dissenyat un “circuit Miralles” que pot visitar-se en diversos moments de l’any i que és accessible a tots els públics. Gràcies als diferents formats: xerrades, debats, fotografia, vídeos, plànols, dibuixos, maquetes, llibretes de notes, croquis, collages… qualsevol persona, estigui o no vinculada al món del’arquitectura, pot acostar-se a la figura humana d’un dels arquitectes catalans contemporanis més internacionals.

Miralles compta amb una carrera excepcionalment prolífica: en només 26 anys deprofessió, des de 1974 fins al 2000, va rebre 62 premis, va participar en 68 concursos i va ser finalista en molts altres. A més, ha realitzat instal·lacions i executat diferents projectes. Entre tots aquests aspectes, es recullen un total de 225 obres i projectes en diferents països com ara Holanda, Espanya, Itàlia, Alemanya, Escòcia, Japó, Àustria, Argentina, Estats Units, Brasil, Grècia, Finlàndia, França, EUA, Anglaterra, Irlanda, Suïssa, i Dinamarca. Va exercir la docència a Barcelona, a Frankfurt, i en les universitats més prestigioses dels EUA com Harvard, Columbia, Princeton o Yale. És l’arquitecte més estudiat i imitat pels estudiants del món occidental i oriental. La fundació que atresora el seu llegat rep cada any més de 2.000 visites d’arreu del món. L’homenatge prioritza la documentació i materials que Miralles va realitzar en vida, alguns d’ells inèdits, que surten per primera vegada de l’arxiu. Però MIRALLES és també un acte d’afirmació de l’herència que ha deixat en la història de l’arquitectura i en el món acadèmic allargant la mirada fins a l’empremta que l’estudi EMBT ha sabut seguir. El comissari Joan Roig i Duran explica que “s’ha fet un esforç minuciós de recerca entre l’arxiu per a trobar aquells documents i materials que millor puguin explicar Miralles al gran públic. No és un homenatge fet des de la distància, s’ha pensat des de primera línia per fer-lo accessible a tothom.


Enric Miralles Moya (Barcelona 1955-Sant Feliu de Codines 2000) es va formar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona ETSAB graduant-se l’any 1978. De 1973 al 1983 va col·laborar amb Albert Viaplana i Helio Piñón, i el 1984 va començar la seva trajectòria independent. En la seva primera etapa creativa, al costat de l’arquitecta Carme Pinós, va crear alguna de les seves obres més poètiques, com el Cementiri d’Igualada. Va ser professor visitant Fulbright a la Universitat de Columbia el curs 1980-81. Dos anys més tard va presentar la seva tesi doctoral “Les coses vistes cap a l’esquerra i cap a la dreta, (sense ulleres)”. Va ser professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona ETSAB des de 1985, ocupant la Càtedra d’Arquitectura des de 1996.

El 1993 crea l’estudi EMBT amb la seva dona, Benedetta Tagliabue. Junts van dur endavant grans i emblemàtics projectes com la remodelació del Mercat de Santa Caterina o el nou Parlament d’Escòcia. També va ser director i professor de les classes magistrals en el Städelschule de Frankfurt-am-Main des de 1990, professor a la Universitat de Harvard, a la Càtedra Kenzo Tange des de 1992, professor convidat i conferenciant a diverses universitats dels Estats Units (Columbia, Princeton, Harvard, Yale), Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Holanda i membre de la Royal Incorporation of Architects in Scotland. Entre altres premis, el 1995 va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Arquitectura, concedit pel Ministeri de Cultura, i en 1996 amb el “Lleó d’Or” a la Biennal d’Arquitectura de Venècia. El 2002 va rebre a títol pòstum la Medalla d’Or de Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Considerat com un arquitecte de gran inventiva, es va definir com l’enfant terrible de l’arquitectura espanyola. Va morir prematurament a Sant Feliu de Codines, al juliol de l’any 2000, en el punt àlgid de la seva carrera professional. Autor d’edificis aclaparadors, va conjugar un llenguatge genuïnament nou amb un profund respecte pel lloc. Ens va deixar un món arquitectònic exuberant i una prolífica obra intel·lectual: escrits, dibuixos, esbossos, fotomuntatges, llibretes de notes, i gairebé un miler de maquetes originals.


EXPOSICIONS I ACTIVITATS DE L’HOMENATGE

Al Saló del Tinell s’exposa MIRALLES. A quarts de quatre… una visió del Miralles arquitecte, centrada en quatre projectes construïts i referents de l’arquitectura moderna europea, i que a més representen una fita a la seva vida. El Parc Cementiri d’Igualada (1985-1991…) és la seva obra “inaugural” i encarna el treball amb la topografia de l’indret; el Pavelló de bàsquet d’Osca (1994) es va escollir per ser un dels primers grans edificis de la seva carrera i perquè en ell destaquen les cobertes com a element arquitectònic; Mercat de Santa Caterina (1997) és el més vinculat a Barcelona, és un projecte que actua amb el cor de la ciutat i del barri, i en el que l’arquitecte estableix respecte i diàleg amb la història de l’indret. Per últim, es va escollir el Nou Parlament d’Escòcia a Edimburg (2004), com a obra mestra de Miralles que recull tota la seva experiència i pràctica arquitectònica, i que probablement va ser el seu major desafiament. El disseny expositiu va a càrrec de Benedetta Tagliabue i Joan Roig i Duran, la museografia de l’estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT en col·laboració amb l’arquitecta Victoria Garriga. El projecte d’il·luminació és de Maria Güell de La Invisible.

El Centre d’Arts Santa Mònica per la seva part mostra a MIRALLES. Photos & Collages els collages i fotomuntatges tan identificatius de la manera d’expressar-se d’Enric Miralles. Fotografies de viatges familiars i professionals, fotomuntatges i projeccions són només una part de l’arxiu privat de l’arquitecte que es podrà veure de manera inèdita durant aquesta exposició, comissariada per Salvador Gilabert Sanz, professor i cap de projectes de Miralles Tagliabue EMBT. Miralles feia servir aquest format sistemàticament amb diferents propòsits, fragmentant, reconstruint i tornant a desconstruir la realitat, inspirat pel cubisme de Picasso o de David Hockney. És la primera vegada que es realitza una mostra tan àmplia centrada en aquesta faceta de l’arquitecte. L’exposició recull prop de170 collages del seu arxiu. El suport expositiu dels collages va ser dissenyat per Miralles l’any 1995 i s’ha produït per primera vegada per a aquesta mostra.

A la Fundació Enric Miralles, l’exposició MIRALLES. To be continued… mostrarà el treball que des del seu estudi Miralles Tagliabue EMBT s’ha realitzat en els últims vint anys. Un dels objectius fonamentals de la Fundació és la preservació de l’obra, les idees i l’esperit creador de l’arquitecte per al benefici de totes les generacions. Amb una selecció de maquetes, esbossos, fotografies, correspondències, collages i projeccions, la Fundació Enric Miralles presentarà una exposició on es recull el llegat que ha deixat l’autor i que ha marcat la trajectòriaque encara avui segueix l’estudi Miralles Tagliabue EMBT. Aquest projecte expositiu està dissenyat per Victoria Garriga i l’estudi Miralles Tagliabue EMBT, coordinat per Beatriz Mínguez de Molina, i comptarà amb reflexions de Martha Thorne.

Al Disseny Hub, sota el títol MIRALLES. Perpetuum Mobile s’exhibirà el treball de Miralles com a dissenyador. Una exposició que comptarà amb mobiliari i objectes inèdits, com les taules ‘Inestable’, ‘Dolmen’, ‘Troncs’ i”Tropical”, la prestatgeria ‘Lelukaappi’ inspirada en l’obra de l’arquitecte Alvar Aalto, i diverses cadires i punts de llum inèdits. Tot això al costat de plànols, dibuixos i croquis dels projectes, que es mostraran conjuntament per primera vegada. Els mobles són peces úniques que va dissenyar per a casa seva i van ser usats per ell i la seva família. Enric Miralles aconseguia convertir un objecte inert en una peça mòbil i en constant evolució. L’exposició, comissariada per Benedetta Tagliabue i Joan Roig i Duran, amb el suport d’American Hardwood Export Council (AHEC) amb fusta donada per AEMaderas, comptarà amb projeccions que permetran veure els mobles en moviment. Un exemple és la taula ‘Inestable’, que té 20 posicions diferents. El projecte d’il·luminació d’aquesta exposició va a càrrec de Maria Güell de La Invisible.

Al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), es realitzarà el cicle de conferències públiques MIRALLES. Converses en les quals intervindran diferents personatges, mestres, socis professionals, col·laboradors i amics que van conèixer personal i professionalment a l’arquitecte català. Trobades entre Rafael Moneo, Benedetta Tagliabue, Beatriz Colomina, Soraya Smithson i Carme Pinós.

A l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSAB) s’organitza una exposició sota el títol de MIRALLES. A l’escola. S’ensenyarà la seva tasca acadèmica com a docent, tant a Barcelona com a la resta del món. Aquesta és una faceta molt important d’Enric Miralles, que encara que va deixar molta repercussió internacional, està poc documentada. Es recorreran totes les seves etapes en l’àmbit acadèmic a nivell europeu i mundial, recordant quan el 1984 va començar com a professor titular de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona ETSAB, o quan va ser professor a la Universitat de Harvard, amb la Càtedra Kenzo Tange des de 1992. Aquesta exposició està comissariada per Carme Ribas i Ton Salvadó.

Al llarg de l’any noves exposicions i presentacions, encara en fase de definició, se sumaran als esdeveniments emmarcats en l’homenatge MIRALLES.


MIRALLES. A quarts de quatre… Des de 15.04.21 fins al 04.07.2021 | Saló del Tinell. Plaça del Rei, 10 Barcelona | Preu: 3€ (entrada general MUHBA)

MIRALLES. Photos & Collages Des de 15.04.21 fins al 30.06.21 | Centre d’Arts Santa Mònica. La Rambla, 7 Barcelona | Gratuït

MIRALLES. To be continued… Des de 15.04.21 fins al 23.12.21 | Fundació Enric Miralles. Passatge de la Pau, 10 bis Barcelona | Gratuït

MIRALLES. Perpetuum Mobile Des de 27.05.21 fins al 29.08.21 | Disseny Hub. Plaça de les Glòries, 37 Barcelona | Preu: 3€ (entrada al Disseny HUB)

MIRALLES. Converses 03.06–10.06–17.06.2021 | COAC. Plaça Nova, 5 Barcelona | Gratuït

MIRALLES. A l’escola Des de 22.09.2021 fins al 24.11.2021 | ETSAB. Av. Diagonal, 649-651 Barcelona | Gratuït