CASA SITGES
2017 – 2019
La casa, orientada a sud-oest, es troba en una parcel·la de 1.900 m2 que fa cantonada a segona línia de mar de Sitges. És una construcció de 1980 realitzada pel fill del reconegut arquitecte de cellers Cèsar Martinell i Brunet, i des de llavors no s’havia fet gairebé cap intervenció. L’estat de conservació de la construcció era de manca de manteniment durant 40 anys.
La casa presentava una volumetria singular amb una planta semisoterrada, una planta baixa pensada com a zona de dia, una planta pis com a zona de nit i una darrera planta d’ús polivalent amb doble alçada i una gran finestral orientat a sud-oest. El programa havia quedat obsolet pels nous requeriments dels nous propietaris.
L’objectiu de la intervenció era, per una banda adequar la casa al nou programa funcional i afavorir la nova forma de viure i relacionar-se amb els exteriors. La planta baixa es converteix en la planta d’ús principal amb una nova cuina oberta i connectada amb l’exterior i la sala d’estar-menjador, on s’incorpora una nova galeria amb tancament totalment practicable. La planta primera es reorganitza en tres nuclis amb habitacions i cambres higièniques independents i una nova sala-menjador-cuina. La planta semisoterrani es converteix en un annex de la planta baixa amb un celler climatitzat amb volta ceràmica tradicional.
Per altra banda, s’executen tot una sèrie d’operacions de rehabilitació d’envolupants i renovació d’instal·lacions per a complir amb un dels principals requisits dels nous propietaris que era aconseguir que l’habitatge fos autosuficient: un habitatge desconnectat de la xarxa d’electricitat, aigua i gas. En aquest sentit, els criteris de projecte es resumeixen en: una incorporació de sistemes d’aïllament tèrmic per l’exterior i l’interior de façana, l’aprofitament de l’aljub i el pou existents, una minimització dels consums energètics amb climatització aerotèrmica i sistemes de baixa temperatura, i una instal·lació fotovoltaica per autoconsum amb acumulació de 16,47 kWp integrada al jardí.
El projecte respon el repte de transformar un habitatge constructivament obsolet amb una nova edificació amb una instal·lació de climatització d’elevat confort i eficiència energètica, però sense perdre l’objectiu arquitectònic de projectar una casa per viure-hi còmodament aprofitant-ne la llum i la climatologia mediterrània: veure la piscina quan prepares el menjar a la cuina, fer una migdiada amb les persianes amb llum però no amb radiació solar, tenir ordenades les ampolles de vi… i la roba.
Autors: Hernández-Tartera Arquitectes, Alberto Hernández Medina, arquitecte + Judith Tartera Ramón, arquitecte
Instal·lacions i eficiència energètica: Oriol Vidal Enginyeria, SLP
Fotografies: Els autors de totes les fotografies són HERNÁNDEZ-TARTERA ARQUITECTES, menys la fotografia 8 que és de Jordi Folch (cortesia de Bulthaup Barcelona).