Els despatxos tenen fins al febrer per presentar les propostes, amb la previsió d’anunciar els guanyadors dels diferents lots en el primer trimestre de 2025
Publicat al The New Barcelona Post el 17 d’octubre de 2024
Nou pas endavant en la reforma dels palaus de Montjuïc. Més de 120 estudis d’arquitectura s’han presentat al concurs per a la remodelació del recinte firal, amb la qual es modernitzarà les instal·lacions actuals i es construirà un nou Palau de Congressos i una incubadora de startups. Entre totes les candidatures, s’han triat 15 despatxos per presentar la seva proposta de cara a la fase final. Amb una inversió global de 290 milions d’euros, la previsió és tenir gran part de les obres enllestides de cara a 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal de 1929.
El concurs està dividit en tres lots, incidint en les diferents parts a actuar de Fira Montjuïc. Tot i que seran diferents despatxos els que s’encarregaran de cada part, hi haurà un únic jurat que avaluarà totes les propostes per garantir la unitat del projecte, presidit per l’arquitecte Josep Lluís Mateo. Es contemplava la possibilitat que algun estudi es presentés a tots els lots, però, al final, cap ho ha fet.
A la convocatòria, s’han presentat bastants estudis nacionals i alguns internacionals, com la UTE BIG+MIAS (Bjarke Ingels/Josep Miàs), i el portuguès Aires Mateus, aliat amb el barceloní Metronom Arquitectura, ara immers en la reforma de la Casa Tosquella.
La majoria estan situats a la capital catalana, però també hi ha despatxos espanyols, com els madrilenys Nieto Sobejano Arquitectos i Estudio Herreros —responsable del nou Museu Munch—, i el sevillà Cruz y Ortiz Arquitectos.
També destaquen Pich-Aguilera Arquitectes, amb el projecte del CaixaFòrum Màlaga en marxa, i Bach Arquitectes, responsable de les oficines de Banc Sabadell, el Palau Macaya o la urbanització de Vila Olímpica. Un d’ells, Urbanitree, coneix molt bé la zona on ha d’actuar, amb la seva seu ubicada a la mateixa plaça Espanya.
Tots ells treballaran en la seva proposta en els pròxims mesos, amb temps per presentar-la fins a febrer de 2025. Per l’elaboració dels projectes, rebran una compensació econòmica. Els noms dels tres guanyadors s’anunciaran durant el primer trimestre de l’any que ve.
Projectes diferents
El primer lot del concurs arquitectònic incideix sobre una part de l’actual palau 8 de Fira Montjuïc, situat en el costat dret del recinte firal. El que avui és l’accés des de plaça Espanya, l’antic Palau del Vestit, s’instal·larà el Fira Innovation Hub, on es reunirà sota el mateix sostre a grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats per trobar noves vies de negoci.
La segona pota servirà per modernitzar els espais situats en el costat esquerre del recinte, on es troben el palau 1 —el primer que es veu des de plaça Espanya— i el Palau de Congressos de Barcelona. El palau 1, amb 12.000 metres quadrats, es posarà al dia, mentre que el Palau de Congressos es desplaçarà i serà substituït per un pavelló firal de dues plantes. Finalment, el tercer fa referència al nou Palau de Congressos, que passarà a estar situat en l’ara buit Palau Alfons XIII, al costat esquerre de la font de Montjuïc.
Les obres es preveu que comencin en 2026. En una segona fase, prevista a partir de 2029, s’actualitzarà el palau 1, evitant així deixar sense activitat firal el recinte de Montjuïc durant el seu projecte de transformació. Quedarà pendent rehabilitar el palau 8 —la part no afectada pel Fira Innovation Hub—. També caldrà abordar l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al Palau de Victòria Eugènia i la construcció de 500 habitatges públics en l’actual palau 2, el que queda darrere de la plaça de l’Univers, que es derrocarà. Una altra assignatura pendent serà trobar un futur per al malparat Palau d’Esports, tancat des que va deixar de ser un teatre musical i amb persones sense llar malvivint a l’entorn.