Exposició 'La construcció de la ciutat': les pedres de Montjuïc

Exposició 'La construcció de la ciutat': les pedres de Montjuïc

Les pedres de Montjuïc es van usar durant segles per construir Barcelona i per crear art. Una mostra convida a conèixer la relació de la ciutat amb la seva muntanya

Publicat el dimecres 25 de febrer de 2015 al diari EL PERIÓDICO

Montjuïc ha sigut, durant segles, la gran pedrera de Barcelona. Les seves pedres es van utilitzar per aixecar els principals edificis de la ciutat fins a mitjans del segle passat. Les antigues pedreres (25 el 1881) van deixar la seva empremta al llarg de tota la muntanya, des del Fossar dels Jueus fins al Sot del Migdia i la Foixarda. Una exposició al castell de Montjuïc recorda la importància d’aquelles explotacions que van proporcionar materials per a la construcció i per a l’art.

Pedra-Montjuïc-Barcelona. La construcció de la ciutat s’estructura en dos capítols. El primer -Montjuïc, primera matèria- permet al visitant entendre la importància d’aquelles pedreres com a motor del creixement urbà. Aquest àmbit parla de geologia, períodes d’extraccions, usos i de la seva presència a la ciutat.

El segon capítol -Escultura Barcelona- està dedicat a l’art que s’ha construït en pedra a Barcelona. Aquest espai mostra obres escultòriques i arquitectòniques de diferents èpoques, estils i usos. Les peces, emmarcades amb imatges i contextualitzades amb la ciutat actual, procedeixen d’alguns museus barcelonins. Entre les obres destaquen un capitell del temple d’August, el fragment d’una làpida jueva, la placa del segle XIV que donava la benvinguda al portal de Sant Antoni, el rosetó del desaparegut convent del Carme, una gàrgola de l’escultor Tomàs Barça i un bloc de la pedrera del Borinot, encara en actiu per nodrir la Sagrada Família.

 

Castell de Montjuïc. De dilluns a diumenge, de 10.00 a 18.00 hores.
Entrada: 5 euros. Fins al 15 de juny.