Així són els habitatges de fusta que premien els arquitectes

Així són els habitatges de fusta que premien els arquitectes

L’estudi barceloní Peris+Toral (AxA) guanya el premi d’arquitectura del CSCAE

Publicat a l’ARA el 14 de juliol de 2022

Els arquitectes Marta Peris i José Manuel Toral (Peris+Toral Arquitectes) s’han consolidat en els últims anys com un dels estudis catalans i espanyols més decidits a renovar l’habitatge públic per fer-lo més inclusiu i verd: una de les seves primeres grans fites van ser els 105 habitatges dotacionals per a la gent gran Cap i Casal a les Glòries, desenvolupats amb l’estudi Bonell i Gil. I ahir el seu bloc de 85 habitatges socials de fusta a Cornellà es va emportar el Premi d’Arquitectura 2021 dels Premis Arquitectura del Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), una de les tres distincions especials dels guardons. Era d’esperar que s’emportessin algun premi, perquè abans dels premis del CSCAE van ser una de les cinc finalistes de la passada edició del premi Mies van der Rohe. Aquests habitatges tenen com a particularitats que la cuina “oberta i inclusiva”, com diuen Peris i Toral a la memòria, és al centre de l’habitatge i funciona com un distribuïdor en lloc dels passadissos tradicionals. “Això permet visibilitzar la feina domèstica i evitar rols de gènere”, subratllen els arquitectes. Els habitatges estan organitzats al voltant d’un pati que funciona com una plaça, i els arquitectes ho han aprofitat des d’una perspectiva feminista. “En lloc d’entrar a l’edifici per l’exterior, hi entres per un pòrtic que dona a un pati i des d’allà entres als quatre nuclis d’habitatges”, va explicar Marta Peris a l’ARA el 2020. “Això dona un cert control social, per la qual cosa les qüestions de gènere es troben des de l’espai públic fins a l’emplaçament de la cuina”, va subratllar l’arquitecta.

Sostenibilitat
L’ús de fusta als pisos de Cornellà i les millores tècniques van reduir les emissions un 55%

Per al jurat els habitatges representen “un esforç per possibilitar el sentit de comunitat dels usuaris”. També destaca que l’ús de fusta i la millora de la qualitat de la construcció han aconseguit reduir els terminis i una reducció del 55% de les emissions de diòxid de carboni. L’edifici té una superfície total de 10.000 metres quadrats. Els habitatges estan distribuïts en cinc pisos i es van fer servir 8.300 metres cúbics de fusta del País Basc. “Els arquitectes intentem avançar en els sistemes constructius més sostenibles i més contemporanis”, afirma Carlos Miranda, el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Castella i Lleó Est i membre del jurat.

El Premi d’Urbanisme Espanyol també té segell català, com, de fet, sis dels nou guardons: l’estudi Archikubik (AxA) ha guanyat per l’Agrociutat Gagarine Truillot, en un barri d’habitatge obrer al municipi francès d’Ivry-sur-Seine. L’obra inclou, com diu també el jurat, “la introducció d’autèntics paisatges agrícoles en el medi urbà”. L’última de les categories especials és la de la permanència, en referència al bon envelliment dels edificis, i el premi ha recaigut en l’Aulari 3 de la Universitat d’Alacant, de Javier García Solera Vera, construït fa vint anys.

Els premis, que tenen el patrocini de l’empresa de superfícies decoratives Compac, també van guardonar cinc edificis més pels seus valors especials: l’Edifici UCI-Covid al Parc Sanitari Pere Virgili, de Patricio Martínez, Maximià Torruella i Luis Miguel Gotor, per la “idoneïtat” amb què dona resposta a una situació excepcional. Carles Enrich va ser premiat en la categoria de Rehabilitació per l’Espai Santa Eulàlia a Gironella (Berguedà). El premi Hàbitat als valors bàsics de l’arquitectura i l’urbanisme és per a la residència geriàtrica Son Caulelles a Pòrtol (Mallorca), de Santiago Vives, Tomás Montis i Adrià Clapés, per la gran “qualitat ambiental”. Pel que fa als valors socials i ètics, el premi ha recaigut en el Bloc 6×6 d’habitatges de fusta, de Ramon Bosch i Bet Capdeferro. Per acabar, María Fandiño va rebre el premi de Sostenibilitat i Salut pels espais públics de l’Explanada del Horizonte, a Porticelo (Pontevedra), perquè l’arquitecta ha sabut “identificar les qualitats ecològiques i patrimonials esborrades per una actuació insensible dels anys 70”. Coincidint amb els guardons, els arquitectes Carme Pinós (AxA) i Carlos Puente van rebre ex aequo la Medalla d’Or del CSCAE per la seva trajectòria.

Recreació de l’Agrociutat Gagarine Truillot. ARCHIKUBIK / CSCAE
Museu Helga de Alvear. AMORES PICTURES / CSCAE