Barcelona celebrarà el centenari de l’Exposició Internacional de 1929

Barcelona celebrarà el centenari de l’Exposició Internacional de 1929

Amb motiu del centenari de la Exposició Internacional de 1929, s’ha anunciat la convocatòria d’un concurs internacional d’arquitectura per desenvolupar els projectes dels nous pavellons firal

Amb motiu del centenari de la Exposició Internacional de 1929, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona han acordat la constitució d’una Comissió encarregada d’impulsar un programa d’actes i iniciatives de commemoració de la fita que contribueixin a renovar el seu esperit innovador i transformador. La Comissió també tindrà la funció de promoure i fer seguiment del projecte de remodelació de l’espai de Montjuïc. En aquest sentit, avui s’ha anunciat la convocatòria d’un concurs internacional d’arquitectura per desenvolupar els projectes dels nous pavellons firals.

La creació de la Comissió del Centenari s’ha anunciat avui en el transcurs d’un acte celebrat al Palau de Congressos de Barcelona, ubicat al recinte de Montjuïc, en el que han participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; el director general de la institució firal, Constantí Serrallonga. A l’acte també hi han assistit, entre d’altres autoritats, els tinents d’alcaldia, Laia Bonet i Jordi Valls; les conselleres de Territori, Ester Capella i Farré, i de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; el gerent de l’Ajuntament, Albert Dalmau i el secretari general d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula, així com una amplia representació de l’àmbit polític, social, empresarial i cultural de Catalunya.

La Comissió tindrà com a tasca principal impulsar una celebració que renovi els valors de la Barcelona de 1929 com a capital de la innovació i modernitat i fer partícip a la ciutadania. Per assolir aquest objectiu, es treballarà en coordinació amb altres actors clau de la ciutat, incloent-hi institucions culturals, empreses i la comunitat local.  Així, es definirà un projecte que contemplarà iniciatives en els àmbits social i econòmic, cultural, i urbanístic, que es plasmarà en activitats firals, exposicions, congressos o espectacles, entre d’altres.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que amb l’Exposició Universal de 1929 “la ciutat va prendre consciència de la seva grandesa i capacitats i per això va viure una profunda transformació social, econòmica i urbana” i ha posat en valor la que ha de ser la nova gran transformació de Montjuïc “convertint-lo en el veritable Parc central metropolità, fent realitat la Muntanya dels Museus, potenciant la muntanya dels esports i mirant amb molta cura com s’entrega als barris del Poble-sec o la Font de la Guatlla, ja que la Fira té la particularitat d’estar dins la trama urbana, al districte de Sants-Montjuïc”. Finalment, ha anunciat la celebració d’un concurs internacional d’arquitectura per transformar físicament la Fira i ha remarcat que “Barcelona té la vocació de ser referent de la nova arquitectura i dels edificis icònics”.

 Una nova transformació

La celebració del centenari de l’Exposició del 1929 coincidirà amb una nova transformació urbanística de l’espai de Montjuïc per modernitzar-ne les instal·lacions firals i donar resposta a necessitats en matèria cultural, d’habitatge, mobilitat o zones verdes i combinar l’activitat firal amb altres usos ciutadans.

En aquest sentit, i després de realitzar un procés participatiu l’any passat i els tràmits d’aprovació del planejament urbanístic pertinents enguany, avui s’ha anunciat que la propera primavera es convocaran quatre concursos arquitectònics que inclouran la construcció d’un nou palau de congressos al Pavelló Alfons XIII; la creació d’un gran i modern pavelló multifuncional a l’actual Palau de Congressos, part de la Plaça Univers i la reforma del Palau 1; i la remodelació en dos parts de l’actual Palau 8 (Palau de la Metal·lúrgia i Palau del Vestit).

La renovació del recinte, que suposa una inversió de 174 milions d’euros dirigit i finançat a través de la societat Fira 2000, preveu la optimització de les instal·lacions firals amb l’actualització i conservació dels seus edificis històrics catalogats, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat, al voltant d’una Avinguda Reina Maria Cristina renovada i destinada a vianants i transport públic. Serà un recinte únic i urbà del segle XXI referent internacional.

 Un aparador mundial

L’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 va tenir un impacte significatiu a la ciutat i va marcar un punt clau en la seva història. Es va concebre com una celebració de la indústria, la tecnologia i la cultura, i Barcelona va aprofitar l’oportunitat per mostrar al món els seus èxits i aspiracions.

El certamen va deixar un llegat arquitectònic, urbà i innovador que va transformar la ciutat incloent el desenvolupament de Montjuïc com a epicentre de l’exposició, on s’hi van construir nombrosos pavellons i estructures emblemàtiques, com el Palau Nacional (Mnac), el Teatre Grec, el pavelló Mies van der Rohe, el Poble Espanyol o l’Estadi Olímpic, que han perdurat fins avui.

 Comissió transversal

La Comissió del Centenari, el protocol de constitució del qual s’ha signat avui, constarà d’un total de 12 representants de les tres institucions impulsores. Per part de l’Ajuntament en formaran part l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, el quart tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls i la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. Per part de la Generalitat de Catalunya hi seran el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; la consellera de Territori, Ester Capella i Farré i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez. En representació de Fira de Barcelona hi haurà el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, Pedro Fontana, Helena Guardans i Miquel Martí.

Així mateix, hi haurà un Comitè de Direcció que s’encarregarà d’implementar totes les actuacions previstes. Aquest comitè estarà presidit pel gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, el vicepresident serà el secretari general del Departament d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula i el director executiu serà el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.