Candidatura i programa electoral de Ramon Sanabria a la Junta de Govern d’Arquitectes per l’Arquitectura

Candidatura i programa electoral de Ramon Sanabria a la Junta de Govern d’Arquitectes per l’Arquitectura

Rebem i compartim la candidatura de Ramon Sanabria, actual president d’Arquitectes per l’Arquitectura, de cara a les properes eleccions de Junta de Govern de l’associació

Benvolguts socis i companys,

 

Com ja sabeu, desprès de la renuncia de Lluís Domènech el passat desembre vaig assumir de forma provisional la presidència de l’associació, donat el meu càrrec de vicepresident, però ara, segons els estatus, toca convocar eleccions per renovar la Junta de Govern.

En aquests mesos d’interinitat hem desplegat un programa amb el inici d’algunes activitats que m’agradaria poder desenvolupar amb profunditat en els propers quatre anys, per la qual cosa presento la meva candidatura a president de la propera junta de govern d’AxA.

En aquest període volem continuar plantejant la nostra tasca en tres àrees fonamentals: la Professional, la Social i la Cultural, tot i que algunes de les seves activitats estan a cavall entre elles.

El programa que us presento es certament ambiciós, però en els darrers temps s’han incorporat a l’associació joves arquitectes amb ganes de col·laborar i participar, i això ens ha permès posar en marxa tot un seguit de temes que teníem en cartera.

Espero que sigui del vostre interès,

Salutacions,

 

Ramon Sanabria

Barcelona, octubre de 2016

 

PROGRAMA A DESENVOLUPAR I ESTAT ACTUAL DE LA MARXA D’ALGUNES ACTUACIONS

 

ÀREA PROFESSIONAL

 

Ajut als despatxos

 • BIM. Hem realitzar un primer contacte amb els interessats en aquest mètode de treball. Proposem establir els elements comunitaris per tal d’aprofitar-los entre els associats.
 • ASSEGURANCES. Es tracta de seguir millorant les pòlisses, aconseguint més prestacions i rebaixant el seu cost.
 • CONTRACTES. Es proposa desenvolupar diferents contractes professionals tipus, segons les diferents modalitats d’obra, client, etc, per tal de tenir-los com a referent.
 • HONORARIS. El Ministeri d’Economia a publicat unes tarifes pròpies per projectes d’edificació, en funció d’aquest document volem estudiar i redactar un barem similar i propi de caire orientatiu.

 

Control de Concursos

 • Detectar les convocatòries irregulars de concursos i notificar-ho amb registre d’entrada al CoAC, per tal de que prengui les mesures necessàries i pertinents per denunciar aquesta mala pràctica.
 • En els concursos que no tinguin una mínima transparència, es proposa demanar informació als autors, fer una exposició dels projectes, i analitzar-los.
 • Posar en coneixement de l’Administració corresponent les anomalies detectades per tal de que siguin evitades en un futur.
 • Finalment, quan es disposi de casos suficients, es proposa anar a visitar el Síndic de Greuges per demanar-li que actuï en conseqüència.

 

Llei d’Arquitectura

 • Seguir l’evolució i conèixer els petits canvis que es van introduint per a la seva propera aprovació al Parlament.
 • Una cop aprovada, ajudar i participar en la creació i constitució de tots els instruments previstos, tan de caràcter general com comarcal o local.

 

Seminari Arquitectura e Industria

Seguir organitzant el seminari col·laborant amb la Fundación Arquitectura y Sociedad. El seminari es desenvoluparà un cop l’any a Barcelona amb una durada de dos dies. Es presenten materials i sistemes innovadors per a temes constructius.

Concursos per a joves arquitectes i estudiants de darrers cursos

 • Aquest any hem realitzat el primer concurs amb l’empresa GLS Prefabricados S.L.U., de prefabricats de formigó. El guanyador ha estat Carlos Aguilar Olaria, estudiant de Grau d’Arquitectura a la ETSAB, i l’empresa s’ha compromès a estudiar el desenvolupament del prototip del disseny.
 • El proper concurs serà amb l’empresa Jung, amb la que ja estem en converses per a la seva convocatòria.

 

ÀREA SOCIAL

 

Visites d’obra amb contingut social

Seguin la línea de les visites organitzades darrerament, tenim ja un programa de propostes d’obres en construcció o acabades, que tenen un interès tan per a arquitectes com per a veïns o ciutadans en general. Entre les properes a realitzar hi seran la visita al centre cívic de Josep Bunyesc a Sant Andreu, a la Villa Urania de SUMO Arquitectes + Yolanda Olmo, i els habitatges socials de Bonell i Peris a la plaça de les Glories.

 

Trobades transversals

Trobades per parlar d’Arquitectura en relació a altres disciplines o circumstàncies que afectin a la societat. Primers temes proposats:

 • Arquitectura i Gent Gran
 • Ciutat i Mobilitat
 • Arquitectura i Política
 • Arquitectura i Literatura
 • Arquitectura i Pintura

 

Entre l’agressió i l’oblit

Juntament amb Arxius d’Arquitectura de Catalunya, es desenvolupa aquest iniciativa que detectarà aquelles arquitectures no patrimonialitzades però de valor incontestable, que bé per deixadesa o per ignorància, estan patint agressions injustificables. Tots els casos seran documentats, per poder elaborar una exposició itinerant i una publicació amb els exemples més rellevants.

Seminaris Arquitectura i Territori

 • El passat juliol va tenir lloc el primer seminari d’Arquitectura i Territori. Va ser un èxit en tots els aspectes, amb gran interès per part d’estudiants, professors i altres professionals. Properament s’inaugurarà a l’ETSAB l’exposició dels projectes que en varen sorgir, per posteriorment fer un recorregut itinerant per Tremp, la Seu d’Urgell i acabar a la demarcació de Lleida del CoAC. Paral·lelament s’està realitzant una publicació de la feina feta.
 • A l’estiu del 2017, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, es realitzarà la segona edició del seminari a l’Anoia, amb la participació de l’ETSAB, l’ETSAV i el politècnic de Zurich.
 • La Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran ens ha proposat un treball d’Arquitectura i Paisatge en cinc petites poblacions en el congost de Mont Rebei.
 • Una tercera iniciativa tindrà lloc a l’àrea de la Segarra, en la zona del monestir de Sant Ramon com a centre.

 

ÀREA CULTURAL

 

East Coast · West Coast

Aquesta  tercera edició de les xerrades d’arquitectura d’AxA introdueix la variant de la col·laboració amb despatxos portuguesos. Les sessions es faran de manera alternativa a Barcelona i Lisboa, cada 15 dies, amb el inici aquí, a la seu de Trespa com és habitual, el dia 27 d’octubre. Les jornades es desenvoluparan fins el mes d’abril.

 

Exposició Carrilho da Graça

Portem l’exposició de Carrilho da Graça al Museu Marítim. Amb aquest esdeveniment s’inicia una col·laboració amb el museu, per tal de fer un cicle de mostres basat en la relació entre la ciutat i el mar.

 

Exposició itinerant d’Albert Viaplana

L’exposició sobre Memòries i Primers Dibuixos d’Albert Viaplana recollirà els projectes més significatius de l’arquitecte. Serà en un format itinerant per diferents ciutats de l’estat espanyol a on l’obra de Viaplana ha tingut presencia. L’exposició està comissariada per Lydia Oliva i compta amb la col·laboració de la Fundación Arquitectura  y Sociedad.

 

Arquitectures escrites

Iniciem una nova secció que vol recollir escrits d’arquitectes, articles publicats, cartes publiques, escrits varis als que donar difusió i crear-ne un arxiu complet.

 

VARIS

 

Conveni amb la Diputació de Barcelona

AxA inicia una col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. Entre les diferents activitats previstes hi ha les exposicions programades al Museu Marítim i també a Can Serra, a on disposarem de l’espai expositiu dos vegades a l’any. D’altre banda, la Diputació col·laborarà en els seminaris per a estudiants que es desenvolupin a les comarques de Barcelona.

 

Relació amb l’ETSAB i l’ETSAV

Des d’AxA hem proposat col·laborar amb les escoles d’arquitectura i desenvolupar conjuntament exposicions, debats i seminaris sempre que sigui adient.

 

Col·laboració amb la Fundación Arquitectura y Sociedad

Creix la relació entre les dues entitats, actualment portem a terme el Seminario Arquitectura e Industria, però la Fundación preveu col·laborar també en l’exposició de Viaplana, i en un futur ampliar la seva presencia en altres àrees com les trobades transversals o participar en cicles concrets.

 

JUNTA DE GOVERN ARQUITECTES PER L’ARQUITECTURA

 

President Ramon Sanabria

Secretari Tresorer Josep M. Gutiérrez

Vocals Esteve Bonell

Josep Camps

Franc Fernández

Aureli Mora

Maria Rubert

Juan Trias de Bes

Ramon Valls

Adjunts Eugeni Bach

Josep Ferrando

Jaume De Oleza

Carla Maideu

Eduard Rodriguez Villaescusa

 

President Emèrit Ignacio Paricio

 

Coordinació General Laura Arriola

Àrea Cultura i Comunicació Omar Ornaque