Cicle ‘Referències’ | Tenir una casa: drets vs. mercat

Cicle ‘Referències’ | Tenir una casa: drets vs. mercat

Conferència de Raquel Rolnik i Lucía Martín González | Dijous 21 d’octubre, de 18 a 19.30 h | El Born CCM

El Born CCM és un espai polivalent de conservació i  valoració del patrimoni i un espai de transmissió de coneixements a l’entorn de les expressions memorials que es configuren a través de les arts i del pensament. Des d’aquests espai es promouen activitats culturals a l’entorn de la memòria, i s’acullen obres artístiques que tinguin com a eix conceptual la reflexió sobre la memòria i els efectes de l’oblit amb la intenció d’oferir al públic el coneixement sobre la pluralitat memorial i les seves representacions.​

‘Referències’ és l’espai de reflexió sobre el paper de la memòria en el món contemporani, on es conviden personalitats internacionals a compartir les seves experiències amb figures referents de la ciutat. En aquesta edició de tardor, el cicle, comissariat per Paula Kuffer,  girarà entorn al dret a l’habitatge.

El dret a l’habitatge és una qüestió universal en què convergeixen els reptes fonamentals que defineixen el moment actual: la desigualtat, l’hegemonia del mercat, la privatització dels serveis bàsics, la crisi ecològica o els moviments migratoris. Les memòries de les lluites per l’habitatge al llarg de la història constitueixen una inspiració política per fer front a una de les problemàtiques contemporànies més apressants i són alhora un llegat de reivindicacions, reflexions i accions que apunten, també, a la transformació democràtica del present.


L’article 25 de la Declaració universal dels drets humans reconeix el dret a l’habitatge com una de les condicions perquè tota persona pugui gaudir d’un nivell de vida que asseguri, per a ella i la seva família, la salut i el benestar. Malgrat estar recollit a moltes de les constitucions dels estats contemporanis, la lògica del capitalisme subordina aquest dret fonamental als interessos econòmics dels agents privats.

Raquel Rolnik (Sao Paulo, 1956) és arquitecta, urbanista i professora de la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme de Sao Paulo (Brasil). Ha ocupat diversos càrrecs institucionals relacionats amb la política urbana i habitacional de São Paulo i del Brasil. Ha estat relatora especial per al Dret a l’habitatge adequat del Consell de Drets Humans de l’ONU (2008-2014) i desenvolupa una intensa tasca divulgadora i activista. Entre altres, és autora del llibre La guerra de los lugares. La colonización de la tierra y la vivienda en la era de las finanzas (Descontrol, 2018).

Lucía Martín González (Lugo, 1979) és enginyera química i doctora en Ciències Ambientals. Ha participat en l’activisme de Terrassa, el 2009 va formar part del grup impulsor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona i ha desenvolupat diferents tasques dins del moviment pel dret a l’habitatge. Ha estat diputada al Congrés dels Diputats (2016-2019) i actualment és regidora del Districte de Sant Andreu i d’Habitatge i Rehabilitació a l’Ajuntament de Barcelona.


Consulteu les activitats programades a l’entorn del cicle #Referències, les lluites pel dret a l’habitatge. 

El cicle #Referències s’emmarca en el programa Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona 2021-2022.