Divuit organitzacions de la societat civil s’organitzen al consell social de CivicAI, entitat que treballar perquè les persones tinguin lliure accés a la intel·ligència artificial i perquè el desenvolupament i la seva socialització siguin ètics i encarats al bé col·lectiu
Publicat a EL Temps el 26 de juny de 2023
La intel·ligència artificial generativa ha irromput amb força a la nostra realitat els darrers mesos provocant una sacsejada com poques. Un dels principals dubtes és saber com pot afectar aquesta tecnologia als drets i llibertats dels ciutadans. Davant d’aquest context, l’organització CivicAi defensa que cal que la societat civil pugui fer escoltar la seva veu per definir el marc de funcionament de la intel·ligència artificial a les nostres societats.
El primer pas d’aquesta entitat catalana, nascuda al mes de març, ha estat presentar aquest dilluns el seu consell social, del qual en formen part 18 organitzacions catalanes. La Cambra de Comerç de Barcelona, la Fundació.cat, el Col·legi de Metges de Barcelona, la PIMEC, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, Xnet o l’European Bussines Ethics Network són entre les primeres organitzacions que s’han sumat al Consell. En una fase inicial, el president de la Fundació.cat, Roger Serra, serà també l’encarregat de presidir provisionalment aquest consell.
El president de CivicAi, Manel Sanromà, ha explicat en roda de premsa que el motiu d’organitzar el consell social és perquè consideren que “la societat ha de participar en la governança de la intel·ligència artificial” i que volen que aquest ens sigui “una de les maneres com la societat del país hi participa”. Després del tret de sortida, l’organització ara es proposa com a objectiu ampliar el nombre de membres i reconeix que, per exemple, han avançat en els contactes per sumar-hi les principals universitats catalanes. La voluntat és que aquest consell serveixi també per a la internacionalització de l’entitat: “és un tema global i tenim vocació de créixer a nivell global”.
Sanromà ha volgut reflexionar sobre la naturalesa de la intel·ligència artificial per justificar la “necessitat” que la societat civil s’impliqui en la seva gestió. El president de CivicAi ha destacat que la intel·ligència artificial representa la primera vegada en què “una tecnologia està desenvolupada i en mans d’empreses. Fins ara, havien estat liderades o controlades per estats. Per individus, científics i experts que treballaven amb diners públics i els governs tenien un paper regulador”.
A parer seu, en el món d’internet, la societat civil ha fet només “d’usuària” i ha advertit que si, d’ara endavant, amb la intel·ligència artificial “és només usuària, ens podem trobar en pocs anys amb un ordre mundial diferent“.
Així, ha reivindicat que quan es formin agències per decidir com regular o gestionar les intel·ligències artificials, “la societat civil hi ha de participar i no només amb la presència de governs”. Sanromà pensa que ha de ser “un quart poder” al costat de les empreses, els experts i els governs.
Roger Serra ha concretat, també, que uns dels objectius del consell social havia de ser marcar agenda i pensar “quins temes ens han de preocupar o qui manen l’agenda perquè si no ens organitzem es poden obviar els grans reptes”. Sanromà ha afegit que CivicAi ha de servir per “estirar els poders públics“. Ha criticat, per exemple, que la regulació que està aprovant el Parlament Europeu sembli “una mica del passat” perquè “no està lligat a la intel·ligència artificial generativa que ha explotat els últims mesos”.
El president de CivicAi també ha volgut insistir en la idea que, més enllà de qüestions molt presents als mitjans com el debat sobre les regulacions o “el risc existencial”, el debat sobre la intel·ligència artificial ha de parlar també sobre educació, salut o impacte sobre els llocs de treball.