El Govern concedeix 950.000 euros a RCR (AxA) per impulsar el centre de recerca d’arquitectura i paisatge a la Vall de Bianya

El Govern concedeix 950.000 euros a RCR (AxA) per impulsar el centre de recerca d’arquitectura i paisatge a la Vall de Bianya

L’estudi olotí rebrà aquest import distribuït entre els anys 2023 i 2025 per dur a terme el projecte de La Vila

Publicat al Diari de Girona el 21 de novembre de 2023

El Govern ha concedit una subvenció al despatx olotí RCR per impulsar el seu centre de recerca d’arquitectura i paisatge a la Vall de Bianya (Garrotxa). En concret, a través del Departament de Cultura, la Generalitat atorgarà 950.000 euros a l’estudi olotí -guanyador del Premi Pritzker– perquè tiri endavant el projecte. Aquesta quantitat es farà efectiva entre aquest any i el 2025. El centre se situarà a la finca La Vila i la voluntat dels seus artífexs és que la investigació que s’hi faci tingui una interacció contínua amb l’entorn. El projecte inclou actuacions singulars, com estances temporals associades a l’aigua, l’aire i la terra o edificacions lleugeres vinculades amb l’entorn (com el pavelló de paper, amb fusta vinguda del Japó).

El projecte impulsat per la Fundació RCR Bunka i RCR Lab·A vol crear un lloc únic de pensament, exploració i experiència de l’espai, entenent-lo des d’una visió transdisciplinària de l’arquitectura. Serà un centre de creativitat transversal i compartida, obert a tothom, que se situarà a la finca de la Vall de Bianya que l’estudi olotí va adquirir el 2017, i que abasta 135 hectàrees de muntanya, boscos i prats.

La voluntat d’RCR, els primers catalans a guanyar el Pritzker (considerat el Nobel de l’arquitectura), és que aquest centre esdevingui un lloc de referència internacional de pensament, reflexió, recerca i vivència, així com un centre de generació de talent, de creació de sinergies i de laboratori de vivències, que porti a l’engendrament de noves relacions i comportaments.

La iniciativa parteix del projecte de La Vila, que els arquitectes van arrencar fa anys, i al qual ara se li vol donar un impuls per transformar-lo en un centre de creació multidisciplinari. El projecte inclou actuacions singulars, com ara estances temporals associades a l’aigua, l’aire i la terra o edificacions lleugeres vinculades amb l’entorn (com el pavelló de paper, que es farà amb fusta vinguda del Japó).

Des del 1988

Els arquitectes RCR, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, treballen junts des de 1988 a la seva ciutat natal, Olot, amb un equip format al seu costat. El 2013 van crear la Fundació RCR Bunka per estimular socialment la valoració per l’arquitectura, el paisatge, les arts i la cultura. I quatre anys més tard van constituir RCR Lab·A, un espai de laboratori d’arquitectura obert per a desenvolupar la recerca i la transversalitat creatives.

Els seus treballs destaquen per l’especial cura a relacionar l’arquitectura amb el paisatge que l’envolta. L’activitat professional desplegada per RCR Arquitectes al llarg de 35 anys ha estat i és objecte d’una creixent valoració, tant a escala nacional, com internacional. El valor afegit en l’obra d‘RCR es troba en la combinació de simplicitat i complexitat experiencial, la contemporaneïtat i el sentit de la història, la universalitat i el sentiment de contextualitat.

Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2018, RCR Arquitectes també han rebut el Premi Nacional de Cultura d’Arquitectura 2005 de la Generalitat de Catalunya, el Chevalier i Officier de l’ordre des arts et des lettres 2008 i 2014, respectivament, de la République Française, la Medalla d’Or de l’Académie d’Architecture francesa 2015; són membres honorífics per l’American Institute of 12 Architecture 2010, membres honorífics pel RIBA Royal Institute of British Architects 2012, i membres estrangers de l’Académie d’Architecture francesa 2019.