MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: BONELL DÒRIGA

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: BONELL DÒRIGA

REFORMA D’UN HABITATGE A L’EDIFICI FRÉGOLI

2015 – 2016

Construït a l’any 1973, l’edifici Frégoli va ser un projecte d’habitatge experimental d’Esteve Bonell destinat a una comunitat de joves artistes i intel·lectuals. L’espai domèstic, poc convencional, estava definit per la connexió visual entre les diferents estances, que es distribuïen en dos nivells.

Més que una transformació radical dels espais, el projecte de reforma d’un dels seus apartaments té la intenció de preservar i recuperar el seu caràcter original, incrementar la seva eficiència energètica i crear una sèrie de petites intervencions que dialoguen amb l’arquitectura existent.

Mitjançant un joc d’obertures i miralls la cuina entra a formar part de la seqüència d’espais que defineix l’habitatge. Tot i que es manté com una entitat independent, es relaciona i participa de la sala d’estar – menjador d’una nova manera, alhora que es permet l’arribada de llum natural al seu interior.

Una estanteria en el pis superior referencia la flexibilitat del projecte original dels setanta, que plantejava la possibilitat de perdre o guanyar habitacions amb el moviment de parets. Es tracta d’una organització mòbil de suports verticals, adaptable a les necessitats dels usuaris, sobre els quals es recolzen les lleixes horitzontals. El resultat és un sistema estructural obert, constantment redefinible, que basa el seu atractiu en un ordre desordenat, o un desordre ordenat.


Autors: Bonell+Dòriga (Laura Bonell, Daniel López-Dòriga)