El jurat selecciona les 40 obres del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe 2024

El jurat selecciona les 40 obres del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe 2024

Inclou 4 estudis catalans: Peris+Toral (AxA), AV62 Arquitectos,  Harquitectes, i MAIO amb Studio Nomadic i Studio Peisaj 

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe s’enorgulleixen d’anunciar les 40 obres seleccionades que concursaran al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premis Mies van der Rohe 2024.

El jurat es va reunir durant tres dies a Barcelona per debatre sobre l’estat actual de l’arquitectura tenint en compte l’objectiu d’Europa de liderar, d’una banda, una arquitectura d’alta qualitat per a tothom i, d’altra banda, liderar el camí en l’acció climàtica i donar forma a la transició verda per al benefici dels ciutadans i les indústries: el Pacte Verd Europeu.

Les 40 obres preseleccionades són exemples de com els arquitectes continuen esforçant-se per dissenyar de manera responsable, ètica i respectuosa amb el medi ambient. També destaquen la importància de reforçar el treball coral entre l’arquiectectura, la planificació urbana i les administracions per aconseguir projectes de ciutat a llarg termini.

A la selecció dels 40 hi ha 14 programes diferents que inclouen Habitatge col·lectiu, Edificis culturals i Educatius que representen la meitat de la selecció. L’altra meitat està formada per obres que aborden les àrees de Restauració i Allotjament, Govern i Cívic, Salut, Indústria, Infraestructures, Paisatge, Ús mixt, Habitatge individual, Esports i Oci, i Efímer i Urbanisme. Tots creen entorns de vida d’alta qualitat per a tothom. Com ha dit Frédéric Druot, president del jurat, “hem cregut important mostrar la diversitat de temàtiques, escales i enfocaments de l’arquitectura a través d’aquesta selecció de projectes; l’actitud i el posicionament dels arquitectes davant el tractament de la complexitat del món i la correspondència dels seus pensaments i identitats amb les propostes.”

Aquest anunci s’ha fet amb la inauguració de l’exposició dels EUmies Awards 2022 al Printworks Event and Exhibition Centre, Dublin Castle, Dublín, l’última parada de l’exposició a la ciutat de les guanyadores d’Arquitectura 2022: Grafton Architects. El Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI) i Grafton Architects juntament amb diversos altres equips, han portat l’exposició per primera vegada a Irlanda com una oportunitat per connectar l’anterior i el nou cicle del Premi. L’exposició també mostra els nominats irlandesos de 2022 i 2024 i els projectes Talent Jove 2023, inclòs el projecte guanyador de Laura Hurley “Peripheral Cartographies” (Escola d’Enginyeria i Arquitectura, SEFS de la University College Cork i Munster Technological University).

Calendari i passos següents:
Febrer de 2024: es donaran a conèixer els finalistes.
Abril de 2024: s’anunciaran els guanyadors d’Arquitectura i Emergent.
Maig 2024: Lliurament de premis al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. L’EUmies Awards Day que inclou la cerimònia de lliurament de premis, tindrà lloc a mitjans de maig de 2024 al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, en un acte de tot un dia que inclourà conferències dels autors de les obres guanyadores i finalistes, debats amb els arquitectes, clients, responsables polítics i membres del jurat; l’exposició amb les 362 obres participants als EUmies Awards 2024; i els actes de les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona.

Reserveu les dates per a aquests actes i recordeu que les obres preseleccionades estaran obertes al públic perquè tothom les pugui conèixer més, en presència dels seus autors i crítics que posaran en valor les seves qualitats, seguint el programa Out&About.
Les dates i l’organització s’anunciaran aviat a eumiesawards.com i als canals de xarxes socials.