El lloguer de temporada, a tota vela

El lloguer de temporada, a tota vela

Molts habitatges s’aprofiten d’un buit legal contra el qual els moviments en defensa del dret a l’habitatge fa temps que posen el crit al cel

Publicat a l’ARA el 2 de juliol de 2024

La Copa Amèrica no salparà fins a finals d’agost, però ja fa mesos que navega pels principals portals immobiliaris. Molts propietaris utilitzen la competició com a eslògan per anunciar pisos. “Allotjament per a la Copa Amèrica!”diu l’anunci d’un pis al carrer Consell de Cent. Pot ser teu per 2.500 euros al mes.

Aquest i molts altres habitatges s’aprofiten d’un buit legal contra el qual els moviments en defensa del dret a l’habitatge fa temps que posen el crit al cel. Es tracta dels lloguers de temporada, una modalitat a l’alça a Barcelona que no queda recollida de forma explícita ni en la llei 29/1994 d’arrendaments urbans ni en la llei estatal d’habitatge aprovada fa un any. L’únic element sobre el paper és la creació d’un grup de treball per a la seva regulació.

De fet, la setmana passada els sindicats de llogaters de l’Estat van presentar una proposició de llei al Congrés dels Diputats per tapar aquest forat. La iniciativa planteja una modificació de la llei d’arrendaments urbans i va comptar amb el suport de Podem, Sumar, el BNG i EH Bildu. És l’enèsim intent per posar fre a aquesta modalitat de lloguer, que en barris com la Barceloneta ja representa el 40% de l’oferta. La qüestió tornarà a dependre de l’aritmètica parlamentària, que és precisament el que va deixar en paper mullat el decret llei que la Generalitat va portar al Parlament per regular-lo.

Fins ara, els moviments en aquest sentit han estat infructuosos i la carpeta continua oberta. A Catalunya podria ser una de les mesures a negociar per investir un nou president de la Generalitat. ERC i els comuns estan demanant compromisos al PSC en matèria de polítiques socials, i el mateix dia que s’activava el compte enrere de dos mesos per investir un nou president, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, demanava al pròxim executiu regular els lloguers de temporada.

Tot això en cas que el govern espanyol no mogui fitxa abans, ja que davant l’últim moviment dels sindicats de llogateres, l’executiu va donar a conèixer la data per a la presentació de les conclusions del grup de treball per regular el lloguer de temporada. Serà demà dimecres. “Aquest tipus de lloguers es gestionaran en una plataforma i hauran d’acreditar-se”, va avançar la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, dijous passat des de Barcelona. L’habitatge fa temps que cotitza a l’alça, igual que el portal immobiliari de referència a Espanya, Itàlia i Portugal. Fa uns dies, Idealista va passar a mans de Cinven, un fons britànic, per 2.900 milions d’euros. És l’adquisició més gran d’una tecnològica en la història d’Espanya.